Platserna där tegeltillverkning pågår är lätta att se från satellitbilder. Foto: Google

Modernt slaveri bekämpas från rymden

Uppdaterad
Publicerad

I Indien, Pakistan, Bangladesh och Nepal tillverkas tegelstenar av slavar. Ett brittiskt forskningsprojekt använder satellitbilder för att upptäcka var dessa slavläger är. Och till sin hjälp använder de artificiell intelligens. 

Slaveri för tankarna långt tillbaka i tiden när människor, fastkedjade tvingades utföra hårt arbete utan lön. Idag är slaveri förbjudet, men inte desto mindre är det ett utbrett problem. 40.3 miljoner människor lever idag som moderna slavar. Definitionen är att människor tvingas arbeta utan att kunna vägra eller lämna på grund av hot och våld.

Tegelbältet sträcker sig från Pakistan, Norra Indien, Nepal och Bangladesh. Foto: University of Nottingham

En av de platserna som det finns mycket slavar är i det så kallade tegelbältet i norra Indien, Pakistan, Bangladesh och Nepal. Där tillverkas tegel och en stor del av arbetskraften som utför det tunga arbetet är slavar. Oftast hålls hela familjer tillfångatagna.

Tegeltillverkning i Indien. Foto: Kevin Bales

– Väldigt små barn arbetar med att bära tunga tegelstenar hela dagarna. Kvinnorna utnyttjas sexuellt av slavhållarna. Våld används för att bibehålla kontrollen så att de inte kan fly, berättar Kevin Bales, professor i modernt slaveri vid University of Nottingham och en av världens främsta expert på området.

Hittar platser med maskininlärning

Foto: University of Nottingham

Det finns tusentals av dessa läger och de är svåra att finna i det vidsträckta området. Men nu har Kevin Bales forskargrupp hittat en metod för att upptäcka var dessa platser är lokaliserade. Nämligen med artificiell intelligens eller maskininlärning. Volontärer, oftast studenter, matade in tusentals satellitbilder i en dator från tegelstensplatser runtom i delstaten Rajasthan i Indien. Sedan kunde datorerna känna igen dessa platser på egen hand.

– Inom bara dagar hade vi i princip lyckats lokalisera alla i hela tegelbältet, säger Kevin Bale som påpekar att de nu kommer att dela med sig av informationen till FN, myndigheter och regeringar.

Satellit användes även i Bangladesh

Det är inte första gången forskarna har utnyttjat satellitbilder från rymden för att hitta platser där det pågår slaveri. Deras första försök gjordes i Bangladesh 2016 där barn kidnappades för att sedan jobba under tvång med fiske. Områdena där de håller till närmast kustlinjen skövlas för att ge plats till fiskerierna. Det var här Kevin Bales kom på idén.

– Genom att titta på satellitbilder kunde vi på bara några få dagar uppdaga fem nya läger där barnslavar hölls fångade, säger han.

Foto: Google

Hans nästa projekt är att med hjälp av satellit försöka hitta kolgruvor i Kongo där många hålls som slavar, men om det kommer att funka med maskininlärning vet han ännu inte.

– Det får vi se när vi kommer dit. Vi tänjer hela tiden på gränserna och lär oss hela tiden, säger han.

Referens: ISPRS Journal of Photogrammetry and Remote Sensing

Varför slaveri? är en internationell kraftsamling med 69 tv-bolag som sänder samma vecka över hela världen. Se flera dokumentärer om modernt slaveri på SVTPlay.

Modernt slaveri

Det finns 40.3 miljoner slavar i världen.

71 procent är kvinnor och 29 procent är män.

En av fyra är barn.

Nästan 25 miljoner tvingas att arbeta. Drygt 15 miljoner är sexslavar.

Mauretanien och Haiti är exempel på två länder med hög procent av slavar.

De fem produkter med störst risk att komma från slaveri är kakao, fisk, socker, kläder och elektronik.

Källa: Global Slavery Index, International Labour Organization

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.