Normalt sett förintas planeter och annat runt stjärnan då den i en tidigare fas sväller till en röd jätte. Och om rymdbråte sedan närmar sig ska det dras ner mot stjärnans svalnande yta. Så hur denna kan ha stora ringar runt sig är oklart.
– Denna vita dvärg är så gammal att vadhelst det är för process som matar in material i ringarna måste sträcka sig över miljarder år, säger astronomen John Debes vid rymdinstitutet STSCI enligt USA:s rymdmyndighet Nasa.
– De flesta modeller som forskare har tagit fram för att förklara ringar runt vita dvärgar fungerar bara upp till ungefär 100 miljoner år, så denna stjärna utmanar verkligen våra antaganden om hur planetsystem utvecklas.
En vit dvärg är resterna av en slocknad stjärna, och kan alltså ge ledtrådar till vårt eget solsystems avlägsna framtid.
150 000 frivilliga
Detta exemplar kallas LSPM J0207+3331, och upptäcktes av Melina Thévenot i Tyskland, en av 150 000 frivilliga världen över som går igenom rymddata. När de hittar något intressant hör de av sig till Nasas projekt ”Backyard Worlds: Planet 9”, som i det här fallet gjorde uppföljande observationer via W M Keck-observatoriet på Hawaii.
– Det är verkligen motiverande – att forskarna vänder sina teleskop för att titta på världar som man har upptäckt, säger Melina Thévenot enligt Nasa.
Återstår för experterna att fundera ut varför LSPM J0207+3331 utmärker sig jämfört med alla andra vita dvärgar.
”De är hejdlösa”
Marc Kuchner på Nasa säger till rymdmyndighetens webbplats att medborgarforskarna har en tendens att ställa till det, på ett angenämt sätt, med sina oväntade upptäckter.
– Vi skapade ”Backyard Worlds: Planet 9” i första hand för att leta efter bruna dvärgar och nya planeter.
– Men att arbeta med medborgarforskare leder alltid till överraskningar. De är hejdlösa.