Bevismaterialet från det 9000 år gamla brottet förvaras idag i en glasmonter i Fornsalen i Visby. Den så kallade Stora Bjersmannen var i 40-årsåldern när han bragtes om livet, och hans skelett ger hela tiden forskarna nya ledtrådar till vad som hände på ön i början av jägarstenåldern:
– Så vitt jag vet är det här det första kända mordet i hela Norden, säger arkeologen Jonathan Lindström.
Slogs ihjäl med yxa
Skadorna på skelettet ger flera ledtrådar till vilka mördarna kan ha varit.
Det råder ingen tvekan om dödsorsaken. Ett stort hål i kraniet visar att mannen har slagits ihjäl med en stenyxa. Men i montern där kvarlevorna förvaras finns också en sak som ger en fingervisning om vilka mördarna var.
Det viktigaste bevismaterialet är en liten flisa från en pilspets som fastnat i mannens höft. Hans fiende har skjutit med en typ av pil som var ovanlig på Gotland vid den här tiden, men som bland annat användes i Skåne.
– Jag tror att Stora Bjersmannen dödades av folk från fastlandet, som kommit till Gotland för att ta för sig av resurserna på Gotland, säger Jonathan Lindström.
Anar motivet
De allra senaste rönen inom arkeologin låter oss också ana motivet till brottet.
Inne på det svenska fastlandet levde redan människor sedan ett par tusen år tillbaka. De första pionjärerna hade kommit in från söder, och de stötte snart ihop med en annan grupp av jägare som kom från norr.
För 9 000 år sedan hade de två grupperna smält samma till en enda skandinavisk jägar- och samlarbefolkning.
Levde på småfisk
Hittills har man trott att människorna främst livnärde sig på jakt efter stora däggdjur i havet eller på land.
Men ny forskning visar att de första svenskarna framför allt levde av småfisk. De sökte sig till grunda, näringsrika insjöar som kokade av lättfångad föda.
– Man har kunnat räkna ut att den här tidens människor baserade sin diet kanske till 60-70 procent just på fisk, säger Jonathan Lindström.
Trångt om utrymmet
Men sjöarna var inget outtömligt skafferi. De växte igen, samtidigt som befolkningen ökade.
Och trots att Sveriges befolkning inte kan ha bestått av mer än 10 000 – 20 000 personer så började det redan bli trångt om utrymmet inne på land.
Det ledde till att nya områden koloniserades. Många forskare tror att Gotland befolkades just under den här tiden. Det var i första hand var insjöfisket som fick människor att våga sig ut över Östersjön.
Nykomlingarna kom till ett helt jungfruligt land, och under de goda tiderna växte Stora Bjersmannens stam till omkring 1 000 personer.
Och kanske var det ryktet om Gotlands överflöd som blev Stora Bjersmannens olycka. Jonathan Lindström tror att han dödades i ett bråk med jägare från fastlandet som tagit sig ut till ön för att fiska i träsken.
Brutalt samhälle
Mordet på Stora Bjersmannen bidrar till en ny syn på jägarstenåldern. Tidigare har många forskare framställt den som en ganska harmonisk tidsperiod men ju mer fynd som görs, desto mer bleknar den bilden.
– Våldet har hela tiden varit närvarande. Stenåldern var inget paradis utan ett tidvis ganska brutalt samhälle, säger Jonathan Lindström.
Du kan se mer om det här i dokumentärserien ”De första svenskarna” som sänds i SVT 1 den 20 och 27 februari kl. 21.00 eller i SVT Play.