• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Magnus Gisslén, statsepidemiolog, till vänster. Spruta till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsepidemiologen Magnus Gisslén om det nya genombrottet: ”Kan ha stor betydelse”. Foto: SVT

Ny hiv-spruta ger totalt skydd – kostnaden en utmaning

Publicerad

Ett genombrott i kampen mot hiv bland unga kvinnor i Afrika är nära. En stor nypublicerad studie redovisade ett totalt skydd mot hiv av ett läkemedel som ges som två injektioner per år.

Men det finns ett hinder – behandlingen kostar hundratusentals kronor.

Preliminära resultat presenterades tidigare i år, men nu har studien publicerats i tidskriften The New England Journal of Medicine.

”Viktigt resultat”

Det nya läkemedlet Sunleca (lenacapavir) har getts till unga kvinnor i Uganda och Sydafrika och visar på ett bra skydd mot att smittas med hiv.

Lenacapavir ges som injektion var sjätte månad och ingen av de 2 134 kvinnorna som behandlades med läkemedlet infekterades under studien. Däremot smittades 1,5 procent respektive 1,8 procent av dem som i stället behandlades med de dagliga tabletterna Truvada eller Descovy i samma studie.

– Resultatet är väldigt viktigt för möjligheten att i ett bredare perspektiv förebygga hiv i utvecklingsländer. Behandlingen såg också ut att sakna nämnvärda biverkningar, säger statsepidemiologen Magnus Gisslén.

Dyrt läkemedel

Men lenacapavir är ett mycket dyrt läkemedel. Två injektionstillfällen per år kostar totalt omkring 420 000 kronor. Sedan tillkommer en startbehandling med tabletter som kostar nästan 29 000 kronor.

– Kostnaden är en stor utmaning, men jag hoppas att priset kommer att kunna sänkas så att behandlingen kan erbjudas i delar av världen med hög förekomst av hiv, säger Magnus Gisslén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.