I 400 miljoner år har spindeln utvecklat konsten att spinna slitstarka fibrer. Länge har forskare försökt efterlikna spindelns tråd, utan att helt lyckas.
Nu har forskare vid SLU i Uppsala upptäckt att den svenska brospindeln tillverkar 18 olika proteiner i sin spindeltrådskörtel. Studien publiceras i Science Advances.
– Vi trodde att den bara innehöll ett fåtal proteiner, säger Anna Rising som är professor i veterinärmedicinsk biokemi.
Dessutom upptäckte de att spindeltråden inte har en homogen struktur utan består av tre olika lager.
– Nu vill vi göra en konstgjord spindeltråd som beter sig precis som den naturliga.
Används för sårläkning
Användningsområdena är många. Inom folkmedicin har spindeltråd använts för att underlätta sårläkning. Nu skulle de konstgjorda spindelfibrerna kunna användas i medicinska implantat som hjälper kroppen att laga sig själv.
Ett annat mål är att tillverka hållbara textiler.
– Textilindustrin är idag problematisk eftersom man använder så mycket plastbaserade fibrer. Men spindeltråden består helt och hållet av förnyelsebara beståndsdelar, säger Anna Rising.
I spindeltrådsfabriken
I spindelns bakkropp finns flera olika spindeltrådskörtlar som tillverkar de olika silkestrådar som spindeln använder sig av.
Den starkaste tråden är flyktlinan som spindeln firar ner sig med och som utgör spindelnätets ram. Den består av de segaste fibrerna som vi känner till och kan absorbera mer energi än någon annan fiber.
Andra trådar används för att förstärka nätet och göra det tänjbart.
Det finns också speciella trådar för att slå in bytena med.
Källa: Anna Rising