Regalskeppet Kronan var ett gigantiskt krigsskepp, ett skrytbygge som slukade en stor del av Sveriges försvarsbudget när det byggdes. Då, vid mitten av 1600-talet, var det ett av världens största krigsfartyg.
Dna-analyser för identifiering
Kronan hade en besättning på 842 man men exakt varifrån dessa kom har inte varit helt klarlagt förrän nu efter att forskare vid Stockholm universitet blivit klara med dna-analyser av benrester från ett 50-tal av de 800 som dog när skeppet förliste.
– Besättningen kom från hela det som var Sverige på den tiden, men några få kom från det som idag är Finland och Baltikum. Alla var män, berättar Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi vid Stockholms universitet.
Dessutom fanns minst sju pojkar ombord som var mellan åtta och tolv år gamla. Även barnen arbetade på skeppet.
Att få ihop så många krigsdugliga män i mitten av 1600-talet var sannolikt ingen enkel uppgift. Historiker har därför spekulerat kring om Sverige hyrde in soldater från andra länder för att bemanna Kronan. De nya dna-analyserna visar alltså att så inte var fallet.
En gigantisk explosion
Det var den 1 juni 1676 under skånska kriget som katastrofen inträffade. I en sjöstrid utanför sydöstra Öland gjorde Kronan gjorde en tvär gir utan att ta ner tillräckligt mycket segel. Hon kantrade vilket ledde till att förrådet av krut antändes. Skeppet exploderade, sjönk snabbt och tog med sig 800 personer ner i djupet.
Kronan har sedan dess legat på 26 meters djup utanför Öland.
Att så många svenskar omkommer i en fartygsolycka har varken hänt förr eller senare, inte ens när Estonia förliste. Då förolyckades totalt 852 personer varav 501 var svenskar.