Genomsnittstemperaturen stiger vanligtvis till i mars och börjar sedan sjunka, men i år har den legat kvar kring 21 grader sedan mitten av mars. Det är en bra bit över normalvärdena. 1982-2011 pendlade genomsnittet mellan 20 och 20,7 grader i slutet av april, enligt statistik från den amerikanska myndigheten US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
I början av april slogs också det tidigare rekordet när snittemperaturen för hela världen steg till 21,1 grader – 0,1 grader högre än det tidigare extremåret 2016 som präglades av en ovanligt kraftig upplaga av väderfenomenet El Niño.
”Snabbare än modellerna förutsagt”
Aprilsiffrorna har fått forskarna att klia sig i huvudet, säger Meredith som är vetenskaplig ledare för det brittiska polarforskningsinstitutet BAS.
– Ökningstakten är snabbare än klimatmodellerna har förutsagt. Om det här fortsätter kommer vi att ligga långt över klimatkurvan för världshaven. Men vi vet ännu inte om det kommer att ske, säger han.
Haven har hittills dämpat den globala uppvärmningen. Enligt Dagens Nyheter har haven lagrat runt en fjärdedel av koldioxiden och cirka 90 procent av överskottsenergin som orsakats av utsläppen från människans aktiviteter.
Prognosen: Ny El Niño senare i år
– Haven är en tydligare indikator på klimatförändringen än den globala temperaturhöjningen. Uppvärmningen av haven har en stadig utveckling, de har inte den snabba variation som temperaturen över land, säger Ola Kalén, oceanograf vid SMHI, till Dagens Nyheter.
Dessutom väntar nu väderfenomenet El Niño bakom hörnet efter tre år med motsatsen La Niña. Det innebär att uppvärmningen får en extra skjuts efter att ha hållits tillbaka av La Niña.
– Det vi ser är väldigt ovanligt, vi kan vara på väg in mot något vi aldrig har sett tidigare, säger Ola Kalén.