Torsken är i farozonen när vattentemperaturerna stiger. Foto: AP/TT

Studie: En stor del av jordens fiskarter riskerar att dö ut

Uppdaterad
Publicerad

Stigande vattentemperaturer riskerar att leda till att en stor del av jordens fiskarter dör ut under de kommande 80 åren. Det visar en ny tysk forskarstudie.

Enligt studien, som tittat på hur 700 salt- och sötvattenfiskar reagerar på stigande vattentemperaturer, riskerar tio procent av fiskarterna att dö ut vid en temperaturökning på 1,5 grader, rapporterar The Guardian. Bland dem svärdfisk, atlanttorsk och stillahavstorsk.

Embryon och fiskar som bär på ägg är särskilt i riskzonen när syrenivåerna i vattnet minskar till följd av varmare vatten.

– Om vi tillåter den globala uppvärmningen att fortsätta riskerar det att bli mycket värre, säger klimatologen och medförfattaren till studien Hans-Otto Pörtner till The Guardian.

”Börjar förlora livsmiljöer”

Forskarna redogör även för det värsta tänkbara scenariot. Vid en temperaturökning på 4-5 grader riskerar 60 procent av de arter som studerats att dö ut innan år 2100.

– Mänskligheten håller på att pressa planeten utanför ett bekvämt temperaturspann, och vi börjar redan förlora lämpliga livsmiljöer, säger en annan av författarna till studien, Flemming Dahlke.

Studien har publicerats i tidskriften Science.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.