Tvärtemot vad många tror är fimpar inte biologiskt nedbrytbara. Foto: EBU

Ny studie: Mikroplaster från fimpar hittade i fiskar

Publicerad

Mikroplaster från cigarettfimpar har hittats i både fisk och vatten på flaska, det visar forskning från Kanada.

– Vi äter och dricker vårt skräp, säger forskaren Lisa Erdle på Torontos universitet till CBC News.

Fimpar, som är ett av det vanligaste skräpet i vår omgivning, är inte biologiskt nedbrytbara. De små bomullsliknande filtren i cigarettfimpar består av konstfibrer, ett slags plast, som forskare menar hamnar i våra kroppar.

I en kanadensisk studie fann man mikrofiber eller plaster i mag-tarmkanalen hos samtliga fiskar som undersöktes.

– Vi vet inte vilka effekter det har på oss människor, men vi äter och dricker vårt skräp, säger forskaren Lisa Erdle på Torontos universitet till CBC News.

”I princip kan man bygga en kedja”

Elena Gorokhova som är professor i miljövetenskap på Stockholms universitet, säger att de cancerogena ämnen i cigaretter som är farliga för oss människor också fastnar i filtren. Fimpar kan hamna på stränder och ätas upp av fåglar som tror att det är mat. Eller så bryts de ned till betydligt mindre partiklar, och äts av bakterier.

– I princip kan man bygga en kedja från bakterier, till plankton, till fisk, till människan. Får vi ut något i miljön så kommer det tillbaka, säger Elena Gorokhova till SVT Nyheter.

Svårt att säga exakt

I sin forskning har hon inte studerat just materialet i cigarettfilter, men däremot har andra konstfibrer testats.

– Vi har hittat tecken på att de får större effekter på mark och vatten än naturliga fibrer.

Enligt Elena Gorokhova är det svårt att säga hur mycket mikrofibrer det finns i svenska vatten jämfört med andra delar av världen, vilket beror på geografiska faktorer.

– Vi släpper nog ut mindre eftersom vi har bra miljöpolicy och källsorterar mer, till exempel, jämfört med länder längre söderut. Men det bryts ner i lägre hastighet här jämfört med platser där det är soligare och varmare, därför är det svårt att säga säkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.