Tommy Bergman smittades av hepatit C under 80-talet. Foto: SVT

Sverige på väg att eliminera hepatit C

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ett av 13 länder som ser ut att klara FN-målet att eliminera hepatit C till år 2030. I resten av världen görs inte tillräckligt för att stoppa smittan som dödar 400 000 personer årligen, enligt EU:s smittskyddsmyndighet.

– Automatiskt när du tar bort hepatiten så får du tillbaka självkänslan igen. Jag är inte så djävla tokig i alla fall, säger Tommy Bergman som smittades av hepatit C under 1980-talet, men blev botad av de nya medicinerna som kom för sex år sedan.

Sverige enda landet i Skandinavien att klara målet

Alla länder har skrivit på att minska nya hepatit C infektioner med 90 procent och dödligheten med 65 procent om 10 år.

– Sverige har skött detta exceptionellt bra, anser Homie Razavi chef på CDA foundation som bevakar hur världen klarar att uppnå WHO-målet.

EU:s smittskyddsmyndighet besvikna på politikerna

Det är lika många som dör årligen av hepatit C i EU, främst av skrumplever och levercancer, som av trafikolyckor, hiv, tbc, och astma tillsammans. EU:s smittskyddsmyndighet ECDC håller med om att Sverige har god chans att klara WHO-målet, men oroas av att de flesta andra EU-länder inte gör tillräckligt.

– Det är en besvikelse. Den största utmaningen är bristen på politisk vilja, anser Erika Duffel som är hepatitexpert på ECDC.

I låg- och medelinkomstländer sprids infektionen främst genom sjukvården via orena nålar och otestat blod. I höginkomstländer överförs sjukdomen i stället i första hand mellan personer som använder droger och delar sprutor med varandra. Då blir sprutbyteskliniker avgörande. En utmaning är att de allra flesta inte märker att de smittats förrän efter flera decennier då deras lever skadats svårt.

Nobelpristagarna tror att det krävs ett vaccin

Årets medicinpristagare Harvey Alter, Michael Houghton och Charles Rice tror alla tre att det blir svårt att få världen fri från viruset de upptäckte utan ett bra hepatit C-vaccin. 

– Det är den heliga gralen. Jag har jobbat 30 år för att lyckas med det, säger nobelpristagaren Michael Houghton, som ska testa sitt vaccin på människor under nästa år.

Se mer i  SVTplay Vetenskapens värld  om Nobel 2020: gensaxar, virus & svarta hål eller i SVT2 7/12 kl 20.00

Här är studien som visar att Sverige klarar målet

Enligt en sammanställning av global statistik från Stiftelsen Center for Disease analysis så kommer Island, Spanien, Sverige, Frankrike, Schweiz, Storbritannien, Japan, Australien, Italien, Kanada och Tyskland klara WHO-målet till år 2030. Enligt ännu opublicerade data så ser det ut som att även Georgien och Egypten gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.