Baeckeoffe – traditionell gryta från Alsace
Publicerat:
2024-01-24Den rustika rätten har en sammetslen konsistens tack vare en lite speciell tillagning. Grytan ska stå många timmar i ugnen och locket tätas med deg.
Ingredienser
6portioner
- 600ggrisbog
- 600gnötbog
- 600glammbog
- 250gpurjolök
- 200gmorot
- 2kgpotatis (gärna Bintje)
- 200ggul lök
- 2vitlöksklyftor
- 3lagerblad
- 2nejlikor
- 6enbär
- 75clvitt vin (gärna riesling)
- 30gsalt
- 1gsvartpeppar
- 400gvetemjöl
- 25clvatten
Så lagar du
Dag 1
- Skär köttet i 4–5 cm stora bitar. Skär morot och purjolök i 2 cm stora bitar.
- Blanda kött, morot, purjolök och kryddor (förutom saltet) med vinet i en stor skål. Låt marinera ett dygn i kylen.
Dag 2 (cirka 5 timmar före servering)
- Skala och skiva potatisarna grovt (4 mm tjockt). Skiva löken tunt. Blanda och salta med 30 g salt.
- Varva lökpotatisblandningen med kött och grönsaker i en stor emaljerad gryta eller terrin. Gör fem lager så att du börjar och slutar med potatisblandningen.
- Slå över den resterande marinaden.
- Rör ihop mjöl och vatten till en deg. Rulla den till en tjock korv och pressa ut den mot kanten av grytan. Lägg på locket så det klämmer om degen så att grytan blir tätt försluten.
- Lägg grytan i kall ugn och sätt på den på 180 grader i 4 timmar.
- Knäck försiktigt den hårda degkanten och öppna locket varsamt. Ångan som kommer ut kan vara mycket het.
- Servera grytan varm med ett gott bröd och lite färska örter, till exempel persilja.
- Du kan servera samma vin som du använde i marinaden.
- Tips! Vill du göra en riktigt traditionell baeckeoffe tillsätter du två grisfötter med det övriga köttet i receptet.