Brunsviger

Brunsviger

Publicerat:

Tillagningstid:

Bakverket brunsviger kommer från den danska ön Fyn och kallas oftast för ”brunner”. Bakverket äts brukligt till söndag frukost och bakas även till födelsedagar. Kan detta vara en dansk variant på vår kanelbulle? I vilket fall som helst så är den enkel att göra och otroligt god att äta. Velbekomen!

Ingredienser

8portioner

  • 25g
    jäst
  • 150g
    mjölk
  • 50g
    smör, rumstempererat
  • 60g
    ägg
  • 50g
    socker
  • 5g
    salt
  • 250g
    vetemjöl

Fyllning

  • 200g
    farinsocker
  • 200g
    smör, rumstempererat

Så lagar du

  1. Blanda alla ingredienser (utom smöret) till en deg (9 min på medelfart i en blandare).
  2. Tillsätt smöret och kör tills smöret är väl blandat i degen. Degen skall vara glansig och elastisk. Låt degen vila i bunken i ca 10 min.
  3. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en rektangulär form. Slå upp degen och kavla ut den i formen.
  4. Täck degen med en plastpåse och låt jäsa en timme på köksbänken.
  5. Gör fyllningen genom att på låg värme i en kastrull och under omrörning, smälta smör och farinsocker tillsammans. Rör till en jämn massa (tänk kolasås).
  6. Gör djupa hål i den jästa degen med fingrarna och fördela fyllningen i hålen.
  7. Grädda i förvärmd ugn i ca 25–30 minuter på 175 graders värme.
  8. Låt bakverket svalna och skär upp den sedan i fyrkanter.

Dela det här receptet med dina vänner!