Tiramisu

Tiramisu

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Det ursprungliga och autentiska tiramisu-receptet från Le Beccherie i Treviso, Italien. Krämig och utsökt med en fin kaffekick. Ett recept du verkligen bör spara!

Ingredienser

8portioner

  • 150g
    savoiardikex (18 st)
  • 300g
    mascarpone
  • 100g
    äggula
  • 80g
    socker (till äggulorna)
  • 180g
    espresso
  • 45g
    socker (för espressodränkning)
  • 60g
    vatten (för espressodränkning)
  • kakaopulver, för dekor

Savoiardikex

  • 100g
    mjöl (helst ett svagt konditorimjöl)
  • 100g
    potatisstärkelse
  • 10g
    bakpulver
  • 260g
    äggvita (plus 150 g socker)
  • 250g
    äggula (plus 50 g socker)
  • florsocker till dekor

Så lagar du

  1. Gör espressokaffet och blanda det med 45 g socker (medan det är varmt) och tillsätt sedan vattnet. Låt svalna.
  2. I en kastrull, värm äggulor och resterande socker till 60 grader. Vispa blandningen till ett fast skum (luftig och sval) i en vispmaskin.
  3. Mjuka upp mascarponen med en slickepott och vänd sedan ned mascarponen (pö om pö) i ägg- och sockerskummet.
  4. Häll espressodränkningen i en skål. Se till att den inte är varm, annars kommer kexen att absorbera för mycket vätska.
  5. Börja doppa kexen i dränkningen, en gång på varje sida. Gör detta snabbt (högst en sekund på varje sida), lägg sedan var och en på tallriken (eller i fatet) i rad (detta är den ursprungliga metoden). Fortsätt tills du har tillräckligt för ett lager (ungefär 9 kakor på bredden).
  6. Bred ut hälften av mascarpone/äggblandningen över de blötlagda kexen. Upprepa detta med resterande kex, (för det andra lagret).
  7. Bred till sist ut resten av mascarpone/äggblandningen, täck med hushållsfilm och ställ i kylen i minst 4 timmar, men helst över natten.
  8. När du är redo att servera, ta ur kylen och pudra rejält med kakao. Njut!

Savoiardikex

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa äggula och socker poröst (till ett skum) och ställ det i kylen. Vispa äggvitorna med sockret, till en hållbar maräng. 
  3. Sikta ihop mjöl, potatisstärkelse och bakpulver.
  4. Vänd ned mjölblandningen i det vispade ägguleskummet. Vänd ned marängen i äggula och mjölblandningen.
  5. Fyll en spritspåse (med tyll) med smeten. Spritsa 18 st (10 cm) längor.
  6. Pudra rikligt med florsocker över de spritsade längorna.
  7. Baka av i ugn, i ca 10–11 minuter. Låt kexen svalna.

Dela det här receptet med dina vänner!