Citronkladdkaka med basilikacurd och jordgubbar

Citronkladdkaka med basilikacurd och jordgubbar

Publicerat:

Tillagningstid:

Basilika och jordgubbar är en otrolig kombination - denna kaka bara måste du testa! Gillar du inte basilika så kan du utesluta den i kurden och göra en vanlig lemoncurd istället. Men våga testa! Grön är skönt.

Ingredienser

Citronkladdkaka

  • 125g
    smör
  • 2dl
    strösocker
  • dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 1st
    citron (saft och det rivna gula skalet)
  • 2st
    ägg

Syrlig basilikacurd

  • 2st
    gelatinblad
  • 1dl
    citronsaft (saft från 2 citroner)
  • skal från 1 citron
  • dl
    strösocker
  • 2/3kruk(or)
    basilika
  • 3st
    ägg
  • 50g
    smör

Till montering

  • 250g
    jordgubbar
  • 1/3kruk(or)
    basilika (bladen)

Så lagar du

Citronkladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (ovan- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser till en jämn smet.
  3. Klä valfri form med bakplåtspapper och grädda i ca 20 minuter. 

Syrlig basilikacurd

  1. Blötlägg gelatinbladen i iskallt vatten minst 5 minuter.
  2. Tvätta citronerna och riv skalet, endast det gula från en av dem.
  3. Mixa citronskal, citronsaft, strösocker samt blad och stammar från 2/3 av en basilika till en slät sås med stavmixer.
  4. Blanda tillsammans med äggen i en kastrull och sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i curden medan den är värm så att gelatinet smälter.
  5. Rör ner smöret. Låt svalna. 

Montering

  1. Bred ut basilikacurden över kakan och garnera jordgubbar och färsk basilika. 

Dela det här receptet med dina vänner!