Citronkladdkaka med basilikacurd och jordgubbar
Publicerat:
2024-06-05Tillagningstid:
Basilika och jordgubbar är en otrolig kombination - denna kaka bara måste du testa! Gillar du inte basilika så kan du utesluta den i kurden och göra en vanlig lemoncurd istället. Men våga testa! Grön är skönt.
Ingredienser
Citronkladdkaka
- 125gsmör
- 2dlströsocker
- 1½dlvetemjöl
- 2tskvaniljsocker
- 1stcitron (saft och det rivna gula skalet)
- 2stägg
Syrlig basilikacurd
- 2stgelatinblad
- 1dlcitronsaft (saft från 2 citroner)
- skal från 1 citron
- 1½dlströsocker
- 2/3kruk(or)basilika
- 3stägg
- 50gsmör
Till montering
- 250gjordgubbar
- 1/3kruk(or)basilika (bladen)
Så lagar du
Citronkladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader (ovan- och undervärme).
- Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser till en jämn smet.
- Klä valfri form med bakplåtspapper och grädda i ca 20 minuter.
Syrlig basilikacurd
- Blötlägg gelatinbladen i iskallt vatten minst 5 minuter.
- Tvätta citronerna och riv skalet, endast det gula från en av dem.
- Mixa citronskal, citronsaft, strösocker samt blad och stammar från 2/3 av en basilika till en slät sås med stavmixer.
- Blanda tillsammans med äggen i en kastrull och sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i curden medan den är värm så att gelatinet smälter.
- Rör ner smöret. Låt svalna.
Montering
- Bred ut basilikacurden över kakan och garnera jordgubbar och färsk basilika.