Kanelbullar och kardemummabullar med vaniljkräm

Kanelbullar och kardemummabullar med vaniljkräm

Publicerat:

Tillagningstid:

Världens godaste recept på bullar. Hemligheten? Mandelmassa i fyllningen gör bullarna supersaftiga och vaniljkrämen tar dem till nästa nivå. Bulldegen ska endast jäsa 30 minuter första jäsningen så att bullarna kan jäsa till sig ordentligt när de är utbakade!

Ingredienser

25portioner

Vaniljkräm

  • 4st
    äggulor
  • 1dl
    strösocker
  • 3msk
    majsstärkelse
  • 2dl
    grädde
  • 2dl
    mjölk
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 50g
    smör

Bulldeg

  • 150g
    smör
  • 5dl
    mjölk 3%
  • 1paket
    jäst
  • 1dl
    ljus sirap
  • 900g
    vetemjöl (ca 13 dl)
  • ½tsk
    salt

Fyllning

  • 200g
    rumsvarmt smör
  • 150g
    riven mandelmassa
  • 1påse(ar)
    mortlade kardemummakärnor alt. 3 msk kanel
  • 2dl
    strösocker
  • 1msk
    vaniljsocker

Så lagar du

Vaniljkräm

  1. Vispa ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en kastrull tills det är klumpfritt.
  2. Vispa ner grädden och mjölken och sjud på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
  3. Ta av från värmen och rör ner vaniljsocker och smör. Låt svalna. 

Bulldeg

  1. Smält smöret.
  2. Smula jästen och häll på sirapen, gegga ihop det så att jästen löses upp.
  3. Ha i kall mjölk i det varma smöret, känn så att det är fingervarmt.
  4. Häll vätskan över jästgegget.
  5. Ha i vetemjölet. Om du inte väger mjölet, börja då med 1 liter och ha sedan i lite i med mer allteftersom, låt allt mjöl knådas in innan du tillsätter mer. Om du väger mjölet kan du köra i allt från början. När degen släpper från kanterna räcker det med mjöl!
  6. Arbeta degen ca 10 minuter.
  7. Ha i saltet och arbeta degen ytterligare 5 minuter.
  8. Låt jäsa under torr och ren kökshandduk 30 minuter.
  9. Knäck och vispa upp ett ägg för pensling.

Fyllning

  1. Rör ihop allt i fyllningen.
  2. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 55x40 cm.
  3. Bre på fyllningen. Vik degen på längden. Skär i remsor och tvinna varje remsa, snurra ihop och lägg i pappersformar! Det är formarna som gör så att allt det geggiga stannar kvar!
  4. Låt bullarna jäsa i en timme under en kökshandduk.
  5. Pensla på det rumsvarma uppvispade ägget (om man har kallt ägg så sjunker bullarna ihop).
  6. Tryck ner fingret i varje bulle för att bilda en liten grop i mitten av bullen. Klicka i en rejäl klick vaniljkräm i gropen i varje bulle genom att använda två mindre skedar.
  7. Baka bullarna i mitten av ugnen på 225 grader (ovan/under värme) eller 200 grader (varmluft) i ca 11 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!