Vasabakelse

Vasabakelse

Publicerat:

Bakelsen jag vann Hela Sverige Bakar med och som är en hyllning till de svenska smakerna hjortron och blåbär och som står stadigt på allas favoritkaka: En kladdkaka, fast denna gång i ny tappning!

Ingredienser

Hjortrongömmor

  • 2st
    gelatinblad
  • 125g
    frysta hjortron
  • 1/3dl
    strösocker
  • 1/4dl
    pressad citron (saften från ½ citron, 25g)

Pistagebotten med blåbär

  • 1dl
    skalade och saltade pistagenötter (65g)
  • 100g
    vit choklad
  • 100g
    smör
  • 2st
    ägg
  • 2dl
    strösocker
  • dl
    vetemjöl (150g)
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 2dl
    frysta svenska blåbär (150g)
  • 2tsk
    majsstärkelse

Yoghurtmousse

  • 2st
    gelatinblad
  • 150g
    vit choklad
  • 1st
    vaniljstång
  • 2dl
    vispgrädde
  • dl
    grekisk yoghurt, 10% (250g)

Till montering

  • 1dl
    skalade och saltade pistagenötter (65g)
  • 100g
    vit choklad
  • velvet spray (gul eller blå)
  • ätbara blomblad

Så lagar du

Hjortrongömmor

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
  2. Koka upp hjortron, socker och citronsaft och låt koka cirka 3 minuter.
  3. Ta kastrullen från värmen. Krama ur och tillsätt gelatin- bladen, rör så de smälter. Häll sylten i 9 små silikonformar, 3,5 cm i diameter. Låt stelna i kylen. 

Pistagebotten med blåbär

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka pistagenötterna. Finhacka chokladen.
  3. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och 
    tillsätt den hackade chokladen. Rör tills all choklad har smält.
  4. Rör ner ägg, socker, mjöl, vaniljsocker och pistagenötterna.
  5. Bred ut smeten till en platta, cirka 1 1/2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Blanda de frysta blåbären med majsstärkelse och strö ut över smeten. Tryck till till lätt med handen.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. 

Yoghurtmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och finhacka chokladen.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp grädde med vaniljstång och -frön i en kastrull. Låt koka i 1 minut och ta sedan kastrullen från värmen.
  3. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem och chokladen i grädden så att de smälter. Ta upp vaniljstången och torka av den.
  4. Rör ner yoghurten.
  5. Häll upp yoghurtmoussen i en kanna med pip.
  6. Fördela yoghurtmoussen i 9 silikonformar à 6 cm i diameter. Spara cirka 4 mm upp till kanten av formen. Tryck ner den kylda hjortrongömman med den platta sidan uppåt så att den ligger i kant med översta lagret.
  7. Ställ in formarna i minst 3 timmar i frysen, gärna över natten. Moussen måste vara genomfryst för att du ska kunna spraymåla dem med velvetsprayen. 

Montering

  1. Stansa ut 9 rundlar, 6 cm i diameter, ur pistagebottnen.
  2. Finacka pistagenötterna.
  3. Hacka och smält chokladen i mikron och pensla kanterna 
    på kakbottnarna. Rulla varje botten i pistagenötterna så 
    att de fäster på kanten.
  4. Lägg de frysta moussekupolerna på en skärbräda med bakplåtspapper under. Spraymåla dem med velvetspray på cirka 30 centimeters avstånd. Lyft över varje kupol direkt på en pistagebotten.
  5. Låt bakelserna tina i kylen före servering. Garnera med ätbara blomblad precis före servering. 

Dela det här receptet med dina vänner!