Vasabakelse
Publicerat:
2024-06-05Bakelsen jag vann Hela Sverige Bakar med och som är en hyllning till de svenska smakerna hjortron och blåbär och som står stadigt på allas favoritkaka: En kladdkaka, fast denna gång i ny tappning!
Ingredienser
Hjortrongömmor
- 2stgelatinblad
- 125gfrysta hjortron
- 1/3dlströsocker
- 1/4dlpressad citron (saften från ½ citron, 25g)
Pistagebotten med blåbär
- 1dlskalade och saltade pistagenötter (65g)
- 100gvit choklad
- 100gsmör
- 2stägg
- 2dlströsocker
- 2½dlvetemjöl (150g)
- 2tskvaniljsocker
- 2dlfrysta svenska blåbär (150g)
- 2tskmajsstärkelse
Yoghurtmousse
- 2stgelatinblad
- 150gvit choklad
- 1stvaniljstång
- 2dlvispgrädde
- 2½dlgrekisk yoghurt, 10% (250g)
Till montering
- 1dlskalade och saltade pistagenötter (65g)
- 100gvit choklad
- velvet spray (gul eller blå)
- ätbara blomblad
Så lagar du
Hjortrongömmor
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
- Koka upp hjortron, socker och citronsaft och låt koka cirka 3 minuter.
- Ta kastrullen från värmen. Krama ur och tillsätt gelatin- bladen, rör så de smälter. Häll sylten i 9 små silikonformar, 3,5 cm i diameter. Låt stelna i kylen.
Pistagebotten med blåbär
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka pistagenötterna. Finhacka chokladen.
- Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och
tillsätt den hackade chokladen. Rör tills all choklad har smält. - Rör ner ägg, socker, mjöl, vaniljsocker och pistagenötterna.
- Bred ut smeten till en platta, cirka 1 1/2 cm tjock, på en plåt med bakplåtspapper. Blanda de frysta blåbären med majsstärkelse och strö ut över smeten. Tryck till till lätt med handen.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Yoghurtmousse
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten och finhacka chokladen.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp grädde med vaniljstång och -frön i en kastrull. Låt koka i 1 minut och ta sedan kastrullen från värmen.
- Krama ur gelatinbladen och rör ner dem och chokladen i grädden så att de smälter. Ta upp vaniljstången och torka av den.
- Rör ner yoghurten.
- Häll upp yoghurtmoussen i en kanna med pip.
- Fördela yoghurtmoussen i 9 silikonformar à 6 cm i diameter. Spara cirka 4 mm upp till kanten av formen. Tryck ner den kylda hjortrongömman med den platta sidan uppåt så att den ligger i kant med översta lagret.
- Ställ in formarna i minst 3 timmar i frysen, gärna över natten. Moussen måste vara genomfryst för att du ska kunna spraymåla dem med velvetsprayen.
Montering
- Stansa ut 9 rundlar, 6 cm i diameter, ur pistagebottnen.
- Finacka pistagenötterna.
- Hacka och smält chokladen i mikron och pensla kanterna
på kakbottnarna. Rulla varje botten i pistagenötterna så
att de fäster på kanten. - Lägg de frysta moussekupolerna på en skärbräda med bakplåtspapper under. Spraymåla dem med velvetspray på cirka 30 centimeters avstånd. Lyft över varje kupol direkt på en pistagebotten.
- Låt bakelserna tina i kylen före servering. Garnera med ätbara blomblad precis före servering.