Rabarbersnittar
Publicerat:
2024-06-05Tillagningstid:
En liten läcker munsbit! En creméux kan låta avancerat men är förvånansvärt enkelt och har en underbar konsistens som är svår att inte älska och laga om och om igen. Här i kombination med rabarber som är i säsong och kolakaksbotten med kardemumma… Testa!
Ingredienser
Kolakaksbotten med kardemumma
- 2½dlvetemjöl
- 1dlströsocker
- 2tskvaniljsocker
- 1tskbakpulver
- 3mskljus sirap
- 1nypa(or)salt
- 100gsmör
- 1tskmortlade kardemummakärnor (valfritt)
Vit chokladcrémeux
- 1stgelatinblad
- 1dlgrädde
- 200gvit choklad
- 180ggrekisk eller turkisk yoghurt
Rabarberkompott
- 400grabarber
- 1dlströsocker
Så lagar du
Kolakaksbotten
- Sätt ugnen på 175 grader (ovan och undervärme).
- Blanda alla torra ingredienser. Blanda ner sirapen och smöret och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en form klädd med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel.
- Grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.
Vit chokladcrémeux
- Blötlägg gelatinbladet i iskallt vatten, låt stå minst 5 minuter.
- Koka upp grädden i en liten kastrull. Låt koka i cirka 2 minuter, ta av från värmen och rör ner gelatinet så att allt smälter, sedan chokladen och sist yoghurten.
Rabarberkompott
- Tvätta rabarbern ordentligt. Skär den i skivor som är cirka 1/2 cm tjocka.
- Koka upp rabarbern med sockret i en kastrull på först medelvärme och sedan låg värme i ca 20 minuter tills du har en tjockare kompott.
- Låt svalna.