Talmansparets rabarbersaft
Publicerat:
2024-06-05Tillagningstid:
På somrarna gör riksdagens talman Andreas Norlén och hans fru Helena ofta den här enkelt tillagade rabarbersaften, som förgyller varje fikastund.
Ingredienser
- 8strabarberstjälkar
- 2dlströsocker
- 3tskvaniljsocker
- 1litervatten
Så lagar du
- Skörda eller köp rabarber i önskad mängd, åtta stjälkar är lagom för ett normalkok.
- Stjälkarna behöver inte skalas, skalen ger saften fin färg. Skär stjälkarna i bitar och lägg dem i en tvåliterskastrull. Fyll på med så mycket vatten att stjälkbitarna täcks.
- Tillsätt socker och vaniljsocker.
- Låt koka upp på högsta värme, minska sedan värmen så att vattnet puttrar. Koka i en timme.
- Smaka av och tillsätt mer socker och vaniljsocker efter tycke och smak. Låt alltid det nytillsatta sockret koka med saften några minuter, även om stjälkarna redan är mjuka.
- Häll saften genom ett durkslag och fånga upp den i en bunke.
- Låt den svalna och häll upp den i en tillbringare. Klar för fika!
Tips: Saften går att frysa, förslagsvis i en istärningsform eller i isglassformar.