Talmansparets rabarbersaft

Talmansparets rabarbersaft

Publicerat:

Tillagningstid:

På somrarna gör riksdagens talman Andreas Norlén och hans fru Helena ofta den här enkelt tillagade rabarbersaften, som förgyller varje fikastund.

Ingredienser

  • 8st
    rabarberstjälkar
  • 2dl
    strösocker
  • 3tsk
    vaniljsocker
  • 1liter
    vatten

Så lagar du

  1. Skörda eller köp rabarber i önskad mängd, åtta stjälkar är lagom för ett normalkok.
  2. Stjälkarna behöver inte skalas, skalen ger saften fin färg. Skär stjälkarna i bitar och lägg dem i en tvåliterskastrull. Fyll på med så mycket vatten att stjälkbitarna täcks.
  3. Tillsätt socker och vaniljsocker.
  4. Låt koka upp på högsta värme, minska sedan värmen så att vattnet puttrar. Koka i en timme.
  5. Smaka av och tillsätt mer socker och vaniljsocker efter tycke och smak. Låt alltid det nytillsatta sockret koka med saften några minuter, även om stjälkarna redan är mjuka.
  6. Häll saften genom ett durkslag och fånga upp den i en bunke.
  7. Låt den svalna och häll upp den i en tillbringare. Klar för fika! 

Tips: Saften går att frysa, förslagsvis i en istärningsform eller i isglassformar.

Dela det här receptet med dina vänner!