Sommartårta med mandel och jordgubbar

Sommartårta med mandel och jordgubbar

Publicerat:

Tillagningstid:

Min favorittårta på sommaren. Mandelmjöl istället för vanligt mjöl gör botten otroligt saftig! Glöm inte att alltid använda lite salt när du bakar med nötter.

Ingredienser

Mandelbotten

  • 3st
    ägg
  • 2dl
    strösocker
  • 3dl
    mandelmjöl (120g), alt. 2 dl vetemjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • ½dl
    mjölk
  • ½dl
    rapsolja
  • 1dl
    mandlar
  • ½tsk
    flingsalt

Sjuden smörkräm

  • 5st
    äggulor
  • 1dl
    strösocker
  • 1dl
    grädde eller mjölk
  • 175g
    rumsvarmt smör

Till montering

  • ½liter
    jordgubbar
  • ätbara blommor

Så lagar du

Mandelbotten

  1. Sätt ugnen på 200 grader (ovan och undervärme).
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt (enklast med elvisp eller i en köksassistent).
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  4. Vänd ner de torra ingredienserna, mjölken och oljan i äggvispet.
  5. Grovhacka mandeln. Klä en plåt med bakplåtspapper, strö ut mandeln jämnt, strö över flingsaltet och häll sedan ut smeten jämnt ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills kakan fått fin färg och inte är lös i mitten. 
  6. Låt svalna.

Sjuden smörkräm

  1. Vispa ihop äggulor, strösocker och grädde/mjölk i en kastrull.
  2. Sjud på medelvärme under konstant uppkörning tills den tjocknat.
  3. Låt svalna och vispa ner smöret. 

Montering

  1. Klyfta jordgubbarna.
  2. Skär botten i två delar. Lägg botten på ett fat, bre ut hälften av smörkrämen och hälften av jordgubbarna.
  3. Lägg på den andra botten, spritsa ut resterande smörkräm, lägg ditt jordgubbar och ätbara blommor.

Dela det här receptet med dina vänner!