Sommartårta med mandel och jordgubbar
Publicerat:
2024-06-05Tillagningstid:
Min favorittårta på sommaren. Mandelmjöl istället för vanligt mjöl gör botten otroligt saftig! Glöm inte att alltid använda lite salt när du bakar med nötter.
Ingredienser
Mandelbotten
- 3stägg
- 2dlströsocker
- 3dlmandelmjöl (120g), alt. 2 dl vetemjöl
- 2tskbakpulver
- 2tskvaniljsocker
- ½dlmjölk
- ½dlrapsolja
- 1dlmandlar
- ½tskflingsalt
Sjuden smörkräm
- 5stäggulor
- 1dlströsocker
- 1dlgrädde eller mjölk
- 175grumsvarmt smör
Till montering
- ½literjordgubbar
- ätbara blommor
Så lagar du
Mandelbotten
- Sätt ugnen på 200 grader (ovan och undervärme).
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt (enklast med elvisp eller i en köksassistent).
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
- Vänd ner de torra ingredienserna, mjölken och oljan i äggvispet.
- Grovhacka mandeln. Klä en plåt med bakplåtspapper, strö ut mandeln jämnt, strö över flingsaltet och häll sedan ut smeten jämnt ovanpå. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills kakan fått fin färg och inte är lös i mitten.
- Låt svalna.
Sjuden smörkräm
- Vispa ihop äggulor, strösocker och grädde/mjölk i en kastrull.
- Sjud på medelvärme under konstant uppkörning tills den tjocknat.
- Låt svalna och vispa ner smöret.
Montering
- Klyfta jordgubbarna.
- Skär botten i två delar. Lägg botten på ett fat, bre ut hälften av smörkrämen och hälften av jordgubbarna.
- Lägg på den andra botten, spritsa ut resterande smörkräm, lägg ditt jordgubbar och ätbara blommor.