Cornbread med chili

Cornbread med chili.

Publicerat:

Tillagningstid:

Chili sätter tonen i Ellas cornbread och just jalapeño har en alldeles speciell, grön och pepprig smak som också passar till desserter. Hettan lindras med riven ost och en klick crème fraiche.

Ingredienser

8 - 12portioner

  • 3dl
    majsmjöl
  • 1dl
    dinkelmjöl
  • 1dl
    vetemjöl
  • 2,5tsk
    bakpulver
  • ½dl
    socker
  • 1tsk
    salt
  • ½dl
    marsalavin
  • 120g
    smält smör
  • 3dl
    naturell yoghurt
  • 2
    ägg
  • 2,5dl
    riven, lagrad ost, t ex cheddar
  • 4
    färska jalapeños

Till servering

  • honung
  • fikonmarmelad
  • crème fraiche
  • limezest

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Sätt bakplåtspapper i botten på en kakform, cirka 22 cm i diameter.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Rör ihop marsalavin, smält smör, yoghurt, ägg och riven ost och häll över mjölblandningen. Blanda.
  4. Grovhacka två jalapeños och skiva de resterande två. Rör ner hackad jalapeño i smeten.
  5. Häll i formen. Garnera med skivor av jalapeño och grädda 25-30 minuter tills kakan är gyllene. Testa gärna med sticka.
  6. Skär upp kakan i portionsbitar när den svalnat något. Smaksätt gärna fikonmarmeladen med lite marsalavin. Servera kakan med en klick crème fraiche, fikonmarmelad och lime zest. Ringla över honung.

Tips

För att dämpa chilihettan för den som är extra känslig kan man bjuda på den klassiska eldsläckardrycken lassi. Yoghurtdrycken lassi är vanlig i länder där chili är en självklar ingrediens i maten.

Dela det här receptet med dina vänner!