Cornbread med chili
Publicerat:
2023-12-06Tillagningstid:
Chili sätter tonen i Ellas cornbread och just jalapeño har en alldeles speciell, grön och pepprig smak som också passar till desserter. Hettan lindras med riven ost och en klick crème fraiche.
Ingredienser
8 - 12portioner
- 3dlmajsmjöl
- 1dldinkelmjöl
- 1dlvetemjöl
- 2,5tskbakpulver
- ½dlsocker
- 1tsksalt
- ½dlmarsalavin
- 120gsmält smör
- 3dlnaturell yoghurt
- 2ägg
- 2,5dlriven, lagrad ost, t ex cheddar
- 4färska jalapeños
Till servering
- honung
- fikonmarmelad
- crème fraiche
- limezest
Så lagar du
- Sätt ugnen på 180 grader. Sätt bakplåtspapper i botten på en kakform, cirka 22 cm i diameter.
- Blanda de torra ingredienserna.
- Rör ihop marsalavin, smält smör, yoghurt, ägg och riven ost och häll över mjölblandningen. Blanda.
- Grovhacka två jalapeños och skiva de resterande två. Rör ner hackad jalapeño i smeten.
- Häll i formen. Garnera med skivor av jalapeño och grädda 25-30 minuter tills kakan är gyllene. Testa gärna med sticka.
- Skär upp kakan i portionsbitar när den svalnat något. Smaksätt gärna fikonmarmeladen med lite marsalavin. Servera kakan med en klick crème fraiche, fikonmarmelad och lime zest. Ringla över honung.
Tips
För att dämpa chilihettan för den som är extra känslig kan man bjuda på den klassiska eldsläckardrycken lassi. Yoghurtdrycken lassi är vanlig i länder där chili är en självklar ingrediens i maten.