Djath shtepie (hemmagjord ost)

Muslimsk högtid

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 2liter
    ekologisk mjölk (3%)
  • 500g
    grekisk yoghurt
  • 6st
    ekologiska ägg
  • salt

Så lagar du

  1. Blanda grekisk yoghurt med ägg och salt i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken och grädden lite i taget. Koka på låg värme under konstant omrörning, för att undvika klumpar. Fortsätt röra tills blandningen börjar tjockna.
  3. Rör ihop, oroa dig inte om det finns små klumpar av grekisk yoghurt. De kommer att smälta in i äggen när de kokar.
  4. Stäng av värmen och låt blandningen stå ostört i cirka 10 minuter. Detta ger ostmassan tid att helt separera från vasslen.
  5. Sila ostmassan. Lägg en ren kökshandduk eller flera lager ostduk i ett durkslag och placera det över en stor skål. Häll försiktigt mjölkblandningen i durkslaget för att separera ostmassan från vasslen.
  6. Samla kanterna på handduken och pressa försiktigt ut överflödig vätska från ostmassan. Ju mer du pressar, desto fastare blir osten. Du kan också låta osten hänga i handduken över en skål i kylskåpet i några timmar om du vill ha en fastare konsistens. 

Dela det här receptet med dina vänner!