Gubbröra á la Mannerström
Publicerat:
2022-10-28Tillagningstid:
I det här programmet av Timjan, tupp & tårta passar vi på att hylla en man som betytt väldigt mycket för den svenska gastronomin, inte minst då han var en av de som tog in det franska köket i Sverige. Vi talar så klart om Leif Mannerström och hur hyllar man honom bättre än med en av hans favoriträtter; gubbröra?
Ingredienser
4portioner
- 3stmatjessillfilé, mogna och lagrade
- 1strödlök
- 2stägg, hårdkokta
- 1mskkapris
- 1knippa(or)dill
- 1knippa(or)gräslök
- 1dlmajonnäs
- 2mskcrème fraiche
- salt och peppar
Till servering
- knäckebröd, gärna ugnsrostat
- dillkvistar
Så lagar du
1. Skär matjesfiléerna i tärningar.
2. Skala och finhacka rödlöken.
3. Skala och hacka äggen.
4. Hacka kaprisen.
5. Finhacka dill och gräslök.
6. Blanda alla ingredienser till röran väl. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera gärna på knäckebröd och garnera med dillkvistar. Rosta gärna knäckebrödet lite extra i ugnen först.
Tips
Gubbröran blir bara godare om den får stå ett tag så om du har möjlighet förbered den gärna dagen före. Får du tag på matjesillsfiléer från förra säsongen är de bäst; fulla med smak, sälta och umami!