Hemgjord vinäger
Publicerat:
2023-11-08Ingredienser
0- vinslattar
- vinägerstart
- flaska
- kaffefilter
Så lagar du
- Välj en lämplig flaska eller glasburk för projektet. Kärlet du använder får gärna vara extra stort så att det finns tillräckligt mycket luft kvar mellan ytan och kanten.
- Har du en vinägermoder är det bara att ploppa i den i kärlet och hälla på vinet direkt, spä med vatten vid behov och invänta sedan miraklet som tar 1–3 månader.
- Använder du dig av bottensatsen av en färdig vinäger som bas, behöver du välja en vinäger som är ekologisk, ofiltrerad och opastöriserad. Tänk att den ska utgöra cirka en fjärdedel av helheten. Blanda ihop allt i kärlet.
- Täck flaskan eller burken med en silduk eller kaffefilter så att processen kan komma igång. Lägg inte på något lock, vinet behöver luft för att bli vinäger.
- Vinäger jäser bäst i rumstemperatur, men vill gärna stå mörkt. Du kan se hur vätskan ändrar färg och hur det kan bildas en hinna på ytan. Det är precis som det ska.
- När du är nöjd med din vinäger (smaka!) kan du filtrera och pastörisera den om du vill. Hetta upp den till 60 grader i 20 minuter. Du kan också tappa av bara en del av vinägern och fylla på med nytt vin i kärlet så fortsätter förvandlingsprocessen.
Vinägermamman accelererar processen
Det snabbaste sättet att få igång en vinäger är att skaffa sig en vinägermamma, som också kallas ”blobb”.
Vinägermamman sätter fart på den kemiska processen där alkoholen omvandlas till ättiksyra av ättiksyrebakterier. Vinägermammor kan köpas i välsorterade hälsokostaffärer.
Ättiksyrebakterier finns också naturligt i luften, men att invänta processen genom att bara släppa till luft kan bli lång.
I ekologisk, ofiltrerad och opastöriserad vinäger kan man hitta fina moderpartiklar till sitt eget vinägerprojekt. De syns genom flaskan som ett sediment i botten som grumlas upp om man skakar på den.
Låg alkoholhalt och ekologiskt bäst
Om du bestämmer dig att göra vinäger med vin som bas ska vinet helst ha en låg alkoholhalt. Tumregeln är att ju högre alkoholhalt basen har, desto längre tar det för vinägern att bli klar.
Kring 8–10 % är det ultimata, men man kan också spä ett starkare vin med lite vatten. Vinet ska heller inte vara sött, det ger en sämre smak efter jäsprocessen.
Låga sulfithalter är att föredra, så ekologiskt, biodynamiskt och naturvin funkar bäst. I boxviner är sulfitnivåerna höga, därför passar inte de för vinäger.
Vita viner har i regel högre sulfithalt och tar därför lite längre tid att omvandlas till vinäger. Sulfithalterna i vin minskar efter lagring, därför kan man använda de där flaskorna som glömts bort eller sparats för länge.
Du kan bra använda olika slattar eftersom det går att blanda vin från olika druvor till vinäger.
Smaksätt din vinäger med örter och kryddor i spännande kombinationer
En hemlagad vinäger är god att använda i olika maträtter, dressingar och såser som sådan, men om du vill kan du också smaksätta din vinäger på olika sätt.
Att smaksätta en vinäger kan också vara ett sätt att piffa till en färdig vinäger du köpt i butiken. Här är två spännande smaksättningar du kan testa om du inte kommer på en egen kombination.
Vitvinsvinäger kan du smaksätta med citronskal, enbär, enris och rosépeppar.
Rödvinsvinäger kan du smaksätta med en hel chili, rosmarin och en bit lakritsrot.