Julig treveckorssallad
Ingredienser
10portioner
- 1,5kgrödkål
- 1rödlök
Dressing
- 1,5dlvinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
- 0,5dlsocker (sockret ger en god sötma och förlänger hållbarheten på salladen)
- 0,5dlrapsolja
- 0,5dlolivolja
- 1msksenapsfrön (gula eller bruna funkar bra)
- 1msksalladskrydda
- ca 1mskörtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)
Valfri tillsättning vid servering
- 250ggrönkål
- 2äpplen eller valfria citrusfrukter (tex blodapelsin, grape, apelsin eller satsumas)
- 1dlgrovhackade sötmandlar, pekannötter eller valnötter
Så lagar du
- Strimla rödkålen, gärna i matberedaren eller med en mandolin.
- Hacka löken i tunna strimlor. Lägg kål och lök i en stor bunke.
- Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt dressingen sjuda på låg värme i 2 min.
- Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting.
- Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering.
- Salladen håller sig fint i kylen upp till 3 veckor.
Tips
Om du vill kan du servera salladen direkt ur burken, eller så kan du piffa upp den:
- Riv eller hacka grönkålsblad i bitar. Filea citrusfrukter eller hacka äpplen i tunna klyftor.
- Lägg grönkålsbladen i en bunke, lägg rödkålssalladen över, blanda allting ordentligt.
- Lägg salladen på ett fat och toppa med frukt och nötter. Servera!