Julig treveckorssallad

Julig treveckorssallad.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Ingredienser

10portioner

  • 1,5kg
    rödkål
  • 1
    rödlök

Dressing

  • 1,5dl
    vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
  • 0,5dl
    socker (sockret ger en god sötma och förlänger hållbarheten på salladen)
  • 0,5dl
    rapsolja
  • 0,5dl
    olivolja
  • 1msk
    senapsfrön (gula eller bruna funkar bra)
  • 1msk
    salladskrydda
  • ca 1msk
    örtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)

Valfri tillsättning vid servering

  • 250g
    grönkål
  • 2
    äpplen eller valfria citrusfrukter (tex blodapelsin, grape, apelsin eller satsumas)
  • 1dl
    grovhackade sötmandlar, pekannötter eller valnötter

Så lagar du

  1. Strimla rödkålen, gärna i matberedaren eller med en mandolin.
  2. Hacka löken i tunna strimlor. Lägg kål och lök i en stor bunke.
  3. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt dressingen sjuda på låg värme i 2 min.
  4. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting.
  5. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering.
  6. Salladen håller sig fint i kylen upp till 3 veckor.

Tips

Om du vill kan du servera salladen direkt ur burken, eller så kan du piffa upp den:

  1. Riv eller hacka grönkålsblad i bitar. Filea citrusfrukter eller hacka äpplen i tunna klyftor.
  2. Lägg grönkålsbladen i en bunke, lägg rödkålssalladen över, blanda allting ordentligt.
  3. Lägg salladen på ett fat och toppa med frukt och nötter. Servera!

Dela det här receptet med dina vänner!