Kaneldoftande äppelpaj

Äppelpaj med toscatopping

Publicerat:

Tillagningstid:

Dofter av kanel, äpple, kola, mandel och smör fyller köket när ugnsluckan öppnas. Den här pajen är enkel att lyckas med och går bra att förbereda i förväg. Jag använder gärna ett fast, syrligt äpple här, men du väljer det du föredrar.

Ingredienser

8 - 10portioner

Pajskal

  • 100g
    smör
  • 200g
    kex/kakor (jag hade 50/50 grahamskex och pepparkakor)

Äppelfyllning

  • 300g
    äpplen
  • 1msk
    smör
  • 0,5dl
    råsocker
  • 1tsk
    kanel

Mandelfyllning

  • 100g
    smör
  • 100g
    strösocker
  • 3st
    ägg
  • 125g
    mandelmjöl
  • 50g
    mandelspån

Garnering

  • lingon, mynta (valfritt)

Så lagar du

1. Pajskal: Mixa eller krossa kakorna med en kavel, blanda med smör och tryck ut i en form 20 cm med löstagbar botten. Ställ i kylen.

2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme. Förgrädda skalet 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.

4. Skiva äpplen, stek dem hastigt i smör och råsocker, smaka av med kanel.

5. Fyllning: Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och mandelmjöl.

6. Häll äpplena över botten, stryk ut mandelsmet ovanpå och toppa med mandelspån.

7. Grädda tills ytan är vackert gyllene och kakan genomgräddad, mitt i ugnen. Det tar cirka 20-25 minuter, håll koll mot slutet av gräddningen.

8. Låt svalna och servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass. Garnera med lingon eller mynta.

Glutenfritt? Byt ut kexen till glutenfria.

Dela det här receptet med dina vänner!