Kaneldoftande äppelpaj
Publicerat:
2023-09-21Tillagningstid:
Ingredienser
8 - 10portioner
Pajskal
- 100gsmör
- 200gkex/kakor (jag hade 50/50 grahamskex och pepparkakor)
Äppelfyllning
- 300gäpplen
- 1msksmör
- 0,5dlråsocker
- 1tskkanel
Mandelfyllning
- 100gsmör
- 100gströsocker
- 3stägg
- 125gmandelmjöl
- 50gmandelspån
Garnering
- lingon, mynta (valfritt)
Så lagar du
1. Pajskal: Mixa eller krossa kakorna med en kavel, blanda med smör och tryck ut i en form 20 cm med löstagbar botten. Ställ i kylen.
2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme. Förgrädda skalet 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.
4. Skiva äpplen, stek dem hastigt i smör och råsocker, smaka av med kanel.
5. Fyllning: Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och mandelmjöl.
6. Häll äpplena över botten, stryk ut mandelsmet ovanpå och toppa med mandelspån.
7. Grädda tills ytan är vackert gyllene och kakan genomgräddad, mitt i ugnen. Det tar cirka 20-25 minuter, håll koll mot slutet av gräddningen.
8. Låt svalna och servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass. Garnera med lingon eller mynta.
Glutenfritt? Byt ut kexen till glutenfria.