Klassiska semlor
Publicerat:
2023-02-13Tillagningstid:
För mig består den perfekta semlan av en luftig och fluffig semmelbulle, nötig mandelmassa med tuggmotstånd och fluffig och luftig vispgrädde. Med mitt recept och mina tips är det alltså det ni kan förvänta er.
Ingredienser
18portioner
Semmelbullar
- 50grumstempererad färskjäst (blå)
- 5dlrumstempererad mjölk
- 150gmjukt, rumstempererat smör
- 2dlströsocker
- 2strumstempererade ägg
- 1msknymortlad kardemumma
- 1tsksalt
- ca 14-15dlvetemjöl
Pensling av bullarna
- 1stägg
- 1mskvatten
- 1nypa(or)salt
Nötig mandelmassa med tuggmotstånd
- 150gsötmandel
- 1,5dlflorsocker
- 2-3mskvatten
- 1nypa(or)salt
Montering och dekoration
- 6dlvispgrädde
- florsocker att dekorera med
Så lagar du
- Smula jästen i en bunke. Lös upp med mjölken.
- Tillsätt därefter smör, strösocker, ägg, kardemumma och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
- Ha sedan i saltet och lite mjöl i taget tills du får en kladdig men hanterbar deg. Fortsätt knåda i 10 minuter med maskin på medelhastighet eller 20 minuter om du knådar för hand.
- Dela degen i 18 lika stora delar om du vill göra medelstora semlor och 32 delar om du vill göra minisemlor. Kupa handen över en degbit i taget, tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar bollen inuti din kupade hand mot bordet tills du får en helt slät och fin boll.
- Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper med generöst med mellanrum mellan dem. Platta till dem lite lätt och täck med bakduk. Låt jäsa i 2-3 timmar. Du vet att de jäst tillräckligt när de är minst dubbelt så stora.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Pensla bullarna med en blandning på ägg, vatten och salt som du vispat ordentligt med penseln eller gaffel så att den är helt klumpfri.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått fin färg och är helt genomgräddade. Låt svalna på galler medan du gör mandelmassan.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Lägg sötmandlarna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Häll över sötmandlarna i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Jag gillar när det är lite tuggmotstånd i mandelmassan och låter det därför vara bitar kvar annars är det bara att mixa nötterna släta.
- Tillsätt florsocker och hälften av vattnet. Mixa ihop. Tillsätt mer vatten tills du får önskad (spritsbar) konsistens. Lägg över i en spritspåse och låt vila i rumstemperatur.
- Klipp triangulära lock till bullarna med hjälp hjälp av en sax. Klipp neråt (se videon ovan) för att samtidigt gröpa ur bullen. Ta bort överflödigt innanmäte av bullen som följer med locket.
- Vispa grädden i en bunke med elvisp på medelhastighet till mjuka toppar om du ska spritsa ut grädden annars vispa lite till om klickar ut med sked.
- Fyll bullarna med mandelmassa och vispgrädde. Lägg på locket och pudra med florsocker. Servera direkt. Vill du inte servera/äta alla på en gång fyllder du bara så många bullar som du ska äta. Resten av bullarna förvarar du torrt och svalt i plastpåse eller liknande som sluter tätt.