Lantpaté
Publicerat:
2021-12-07Tillagningstid:
En lantpaté känns väl ändå väldigt elegant trots namnet? Perfekt som förrätt, på buffén eller på egen hand som en matig lunchrätt. Förbered den dagen innan och servera gärna med något picklat en god senap och kanske en krispig sallad till.
Ingredienser
10portioner
- 1 ½dlcognac
- 1 ½kgkarré (eller 1 kg fläskfärs och 500 g karré)
- 50gsmör
- 3schalottenlökar
- 3vitlöksklyftor
- 2paketbacon
- 2 ½tsksalt
- färsk timjan
- färsk salvia
- svartpeppar
- 2ägg
- 1 ½dlgrädde
- ½dlosaltade, rostade pistagenötter
Till servering
- finhackad persilja
- fintärnade röda äpplen
- cornichons
- sötstark senap
Så lagar du
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Häll upp cognac i en liten kastrull och koka ner till hälften, ställ åt sidan.
- Mal 2/3 av karrén i köttkvarn och skär resten i tärningar. Hacka ett paket bacon fint. Blanda färs, baconhack och kött-tärningar i en bunke.
- Hacka lök och vitlök fint. Stek i smör tills den är genomskinlig.
- Blanda ner lök, reducerad cognac i färsen. Rör om. Vispa upp äggen och blanda ner dem och grädden.
- Hacka örter och vänd ner tillsammans med pistagenötter och salt. Stek gärna en köttbulle av smeten så du är nöjd med smakerna.
- Smöra en avlång form. Lägg salvia i botten och fodra med baconskivor så de överlappar varandra och hänger ut över kanten.
- Fyll med färsen och vik över änderna av baconskivor. Täck med aluminiumfolie.
- Ställ ned patéformen i en långpanna till hälften fylld med hett vatten. Grädda i ugn i 1 ½ timme.
- Låt patén kallna helt innan servering, och gärna stå över natten så att smakerna mognar.
- Doppa formen i varmt vatten i några minuter innan du stjälper upp härligheten på en skärbräda.