Marängpaj med blodapelsincurd

Marängpaj

Publicerat:

Den här typen av paj smaksätts oftast med citron och kallas då citronmarängpaj. Plussar du på med ett par blodapelsiner ger du den klassiska pajen ett lyft.

Ingredienser

  • 125g
    kallt smör
  • 3dl
    vetemjöl
  • 2msk
    socker
  • 0,5tsk
    kardemumma
  • 1,5msk
    vatten
  • 3st
    små blodapelsiner, eller 2 st stora
  • 1st
    ekologisk citron, zest och saft
  • 2dl
    socker
  • 2msk
    majsstärkelse
  • 2dl
    havremjölk
  • 1tsk
    vanilj
  • 2st
    äggvitor
  • 1dl
    socker

Så lagar du

  1. Värm ugnen till 175°C.
  2. Börja med pajbotten. Blanda mjöl, socker och kardemumma i en medelstor skål.
  3. Hyvla i det kalla smöret med en osthyvel. Nyp ihop blandningen och tillsätt vatten så att ingredienserna går ihop till en slät deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform (ungefär 24 cm i diameter). Se till att degen går upp till kanterna. Nagga pajskalet med en gaffel. Låt degen vila i kylskåpet i 20 minuter.
  5. Grädda sedan i 20 minuter.
  6. Gör fyllningen. Pressa saften från blodapelsinerna. Riv zesten från citronen och pressa saften.
  7. Blanda socker, majsstärkelse, vanilj och citronskal i en liten kastrull. Tillsätt citrussaft och havremjölk.
  8. Värm på medelvärme under konstant omrörning i 5-10 minuter tills blandningen tjocknar. Häll fyllningen i pajskalet, låt svalna.
  9. Vispa vitorna till ett skum. Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa till ett fast skum. Bred ut marängen över pajen och bränn av med gasbrännare.

Dela det här receptet med dina vänner!