Marängpaj med blodapelsincurd
Publicerat:
2023-03-03Den här typen av paj smaksätts oftast med citron och kallas då citronmarängpaj. Plussar du på med ett par blodapelsiner ger du den klassiska pajen ett lyft.
Ingredienser
- 125gkallt smör
- 3dlvetemjöl
- 2msksocker
- 0,5tskkardemumma
- 1,5mskvatten
- 3stsmå blodapelsiner, eller 2 st stora
- 1stekologisk citron, zest och saft
- 2dlsocker
- 2mskmajsstärkelse
- 2dlhavremjölk
- 1tskvanilj
- 2stäggvitor
- 1dlsocker
Så lagar du
- Värm ugnen till 175°C.
- Börja med pajbotten. Blanda mjöl, socker och kardemumma i en medelstor skål.
- Hyvla i det kalla smöret med en osthyvel. Nyp ihop blandningen och tillsätt vatten så att ingredienserna går ihop till en slät deg.
- Tryck ut degen i en pajform (ungefär 24 cm i diameter). Se till att degen går upp till kanterna. Nagga pajskalet med en gaffel. Låt degen vila i kylskåpet i 20 minuter.
- Grädda sedan i 20 minuter.
- Gör fyllningen. Pressa saften från blodapelsinerna. Riv zesten från citronen och pressa saften.
- Blanda socker, majsstärkelse, vanilj och citronskal i en liten kastrull. Tillsätt citrussaft och havremjölk.
- Värm på medelvärme under konstant omrörning i 5-10 minuter tills blandningen tjocknar. Häll fyllningen i pajskalet, låt svalna.
- Vispa vitorna till ett skum. Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa till ett fast skum. Bred ut marängen över pajen och bränn av med gasbrännare.