Msmen
Publicerat:
2024-02-07Msemen är en slags fyrkantiga mannagryns-pannkakor, och en symbol för marockansk bakkonst. Jag brukar säga ”om pannkakor hade varit en croissant, då hade de hetat msmen”. Man gör dem utan ägg och utan verktyg, man gör dem med händerna.
I Marocko äter man msmen både till frukost och middag och de förknippas med tillfällen man vill göra extra festliga. Jag tänker att de passar på helgmorgnar, när man vill ha något annat än vardagsgröten. Jag brukar lägga bär på dem, men i Marocko skulle Souad undra vad jag höll på med! Här är det smör, honung eller sylt som gäller.
Tid, temperatur, ingredienser – det är avgörande. Inte bara för bakning, utan för all sammanhållning i en familj.
Ingredienser
20portioner
Degen
- 440gvetemjöl
- 90gsemolina, durumvetemjöl eller finmalda mannagryn
- 2tskströsocker eller honung
- 2tsksalt
- 0,25tsktorrjäst
- 375mlvatten
För vikningen
- 220mlneutral olja
- 90gsemolina, durumvetemjöl eller finmalda mannagryn
- 55gsmält smör
Så lagar du
- Degen: Blanda ihop de torra ingredienserna i en stor bunke. Tillsätt vattnet och knåda till en deg.
- Knåda degen minst 10 minuter i maskin, det dubbla för hand. Målet är att få en slät, mjuk, elastisk och lite klibbig deg. Justera mängden vatten eller mjöl vid behov för att uppnå den texturen.
- Dela degen i bollar, som små plommon. Se till att toppen och sidorna på bollarna är jämna och släta. Överför degbollarna på en oljad bricka, täck löst med plast och låt vila i 10-15 minuter.
- Under tiden som degen vilar, förbered en arbetsyta. Du behöver en stor plan yta för att breda ut och vika degen. Ställ ut skålar med vegetabilisk olja, semolina och smält smör. Placera din stekplatta eller stekpanna på spisen, redo att värmas upp.
- Forma msemen: Doppa en degboll i oljan och placera den i mitten av ditt arbetsutrymme. Tryck ut degbollen riktigt jämnt och tunt med hjälp av händerna genom att jobba från mitten och ut i kanterna. Den ska bli riktigt tunn så att man ser igenom till underlaget. Olja dina händer så ofta som det behövs så att de glider lätt över degen.
- Strö den utplattade degen med smör och strö över semolina. Vik degen i tredjedelar som ett brev för att bilda en avlång rektangel. Strö igen med smör, strö över semolina och vik igen i tredjedelar för att bilda en fyrkant.
- Överför den vikta degen till den oljade brickan och upprepa med de återstående degbollarna. Håll reda på ordningen i vilken du vek degen.
- Tillagning av msemen: Värm din stekpanna till medelvärme tills den är riktigt het. Börja med den första msemen du vek, ta en degfyrkant och placera på din oljade arbetsyta. Olja dina händer och klappa degen kraftigt för att platta ut den till dubbelt så stor som dess ursprungliga storlek.
- Överför den platta fyrkanten till den varma stekplattan och tillaga, vänd flera gånger tills den är genomkokt - krispig på utsidan och gyllene i färgen. Överför till ett galler.
- Upprepa med de återstående fyrkanterna, arbeta med dem i den ordning de veks. Du kan platta ut och tillaga flera samtidigt om din panna eller stekplatta rymmer dem.
- När varje msemen har svalnat i en minut eller två, ta upp dem och böj dem försiktigt i några sekunder med en snabb fram- och tillbaka- gungande rörelse. Detta hjälper till att separera de laminerade lagren från varandra.
- Servera msemen omedelbart eller låt de svalna helt innan du fryser dem.