Musslor på thai-vis
Publicerat:
2024-02-09Tillagningstid:
Musslor är underbar, klimatsmart, festlig och billig mat. Passa på nu när de är som allra bäst och laga denna gryta med kokos och thailändska smaker som lime, chili och koriander. Perfekt som plockmat en lördagkväll eller till middag med lite ris vid sidan om en vanlig vardag.
Ingredienser
3 - 4portioner
- 4vitlöksklyftor
- 2små färska röda chilifrukter
- 3cmfärsk ingefära
- 1kruk(or)koriander
- 1-2burk(ar)osötad kokosmjölk
- 2lime pressade
- zest från en lime
- 33clljus öl
- 1kgblåmusslor
- 100gsockerärtor
Så lagar du
- Skala och skär vitlöken i mindre bitar.
- Skär chili i mindre bitar.
- Skala ingefäran med en tesked och hacka smått.
- Hacka koriander – skal och stjälkar.
- Lägg allt i en stor mortel eller en mixerkanna. Mortla eller mixa.
- Tillsätt limeskal, kokosmjölk och limejuice och smaka av med salt.
- Koka upp öl i en kastrull och låt den reducera till hälften.
- Lägg i väl rengjorda musslor och sätt på ett lock. Låt sjuda i 3 – 4 minuter tills de öppnar sig något.
- Häll i den kryddiga kokosmjölken och låt allt sjuda i ca 6 minuter till eller tills musslorna öppnat sig. Tillsätt sockerärtor mot slutet.
- Lägg upp soppan i skålar och lägg på mycket örter. Servera gärna med ris vid sidan om.