Oknådade fantastiska frallor

Bröd på bakduk

Publicerat:

Tillagningstid:

Det här brödet bakar jag hemma hos mig och alla som har smakat det älskar det. Du kanske känner igen det, det är ursprungligen ett klassiskt och älskat recept från matgurun Anna Bergenström, fast med min tolkning och justeringar. Brödet går bra att frysa och det brukar jag göra om det mot förmodan blir något över. Om brödet råkar bli liggandes i påse ett par dagar så skrämmer du lätt upp det genom att skaka runt det med lite vatten i påsen och värma det i vanliga ugnen.

Ingredienser

12 - 18portioner

  • 25g
    jäst (färsk)
  • 5dl
    vatten, fingervarmt
  • 1dl
    mjölk
  • 2tsk
    salt
  • 1msk
    honung
  • 12,5dl
    vetemjöl special + mjöl till utbakning (gärna grövre mjöl, tex grovt rågmjöl)
  • olja till plåtarna

Så lagar du

1. Rör ihop jäst, vatten, mjölk, salt och honung tills jästen har lösts upp. Enklast med en trägaffel.

2. Tillsätt mjöl, blanda till en kladdig deg.

3. Pudra på mjöl, täck bunken med bakduk och låt jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur.

4. Sätt ugnen på 240-250 grader.

5. Smörj två plåtar med olja (om du föredrar så kan du använda bakpapper, jag tycker olivolja blir ännu bättre men det är liten en nyans).

6. Skrapa ut degen på mjölat bakbord. Dra ut den något, strö på lite mjöl och skär i sex cm breda remsor. Dela varje strimla i tre bitar och lägg dem på plåt eftersom. Du kan även göra större bitar om du önskar större bröd. Jag brukar använda degskrapan för att dela och sedan lyfta upp de kladdiga bröden. De ska inte bli runda, utan vara lite oregelbundna. Jag brukar låta dem jäsa under tiden ugnen blir varm.

7. Grädda plåten direkt mitt i ugnen. Det tar 17-20 minuter. Gräddningstider varierar med olika ugnar, så håll koll mot slutet. Brödet ska "låta" ihåligt när du knackar på undersidan, då är det färdigt. Eller 96-98 graders innertemperatur. Låt svalna utan handduk så får de en frasig och fin skorpa.

Dela det här receptet med dina vänner!