Pastej på röda linser
Publicerat:
2023-12-13Tillagningstid:
Att göra egen pastej är ett mathantverk som håller på att glömmas bort. Hemlagad pastej är en fin matgåva och ett smart sätt att laga pålägg som räcker länge. Det här receptet är enkelt, men kräver en del tid.
Ingredienser
- 400gröda linser
- 250ggul lök
- 7kvist(ar)timjan
- 3kvist(ar)rosmarin
- 400gsmör eller margarin
- 1dlportvin
- 0,5dlkonjak
- salt och vitpeppar
- 2dlvatten (eller efter behov)
Så lagar du
- Blötlägg linserna över natten.
- Svetta löken mjuk i lite olja utan att den tar färg. Slå på portvin och konjak. Låt koka ihop och repa i örter. Tillsätt smöret så det smälter. Låt svalna.
- Skölj och häll av linserna.
- Mixa linserna i en kannmixer tillsammans med lökfräset till en slät smet. Späd ut med vatten efter behov (olika linser sväller olika mycket). Sila genom en grov trådsil ner i en kastrull.
- Sjud försiktigt linssmeten på svag värme tills den tjocknar till en stadig gröt. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Klä en terrinform eller brödform med plastfolie och häll ner linssmeten. Täck med plastfolie och pressa ihop pastejen lätt med en tom form. Kyl och låt den sätta sig minst fem timmar.