Pastej på röda linser

Pastej på röda linser.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att göra egen pastej är ett mathantverk som håller på att glömmas bort. Hemlagad pastej är en fin matgåva och ett smart sätt att laga pålägg som räcker länge. Det här receptet är enkelt, men kräver en del tid.

Ingredienser

  • 400g
    röda linser
  • 250g
    gul lök
  • 7kvist(ar)
    timjan
  • 3kvist(ar)
    rosmarin
  • 400g
    smör eller margarin
  • 1dl
    portvin
  • 0,5dl
    konjak
  • salt och vitpeppar
  • 2dl
    vatten (eller efter behov)

Så lagar du

  1. Blötlägg linserna över natten.
  2. Svetta löken mjuk i lite olja utan att den tar färg. Slå på portvin och konjak. Låt koka ihop och repa i örter. Tillsätt smöret så det smälter. Låt svalna.
  3. Skölj och häll av linserna.
  4. Mixa linserna i en kannmixer tillsammans med lökfräset till en slät smet. Späd ut med vatten efter behov (olika linser sväller olika mycket). Sila genom en grov trådsil ner i en kastrull.
  5. Sjud försiktigt linssmeten på svag värme tills den tjocknar till en stadig gröt. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Klä en terrinform eller brödform med plastfolie och häll ner linssmeten. Täck med plastfolie och pressa ihop pastejen lätt med en tom form. Kyl och låt den sätta sig minst fem timmar.

Dela det här receptet med dina vänner!