Red velvet cake
Publicerat:
2022-09-16Tillagningstid:
Med fyllning som hos en morotskaka och vackert rödbetsfärgad kaksmet blir det här snabbt en favorit!
Ingredienser
8 - 10portioner
Röda chokladbottnar
- 2-3ststora rödbetor
- 1,5dlmjölk (3% fett)
- 0,5mskvinäger, vailfri sort
- 75grumsvarmt smör
- 3dlströsocker
- 2stägg
- 1,5mskkakao
- 2tskvaniljsocker
- 3,75dlvetemjöl
- 0,5tsksalt
- 0,75tskvinägar, valfri sort
- 0,75tskbikarbonat
Cream cheese frosting
- 400gkylskåpskall färskost
- 4dlkylskåpskall vispgrädde
- 2dlflorsocker
- 2tskvaniljsocker
Dekoration
- röd oxalis
Så lagar du
- Skala rödbetorna och riv dem fint. Pressa dem ordentligt så att du får bort så mycket vätska som möjligt.
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Blanda ihop mjölk med 0,5 msk vinäger i ett glas. Låt stå i minst 10 minuter.
- Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
- I en annan skål blandar du kakao, rödbetor och vaniljsocker. Bland väl tills allt får en jämn färg. Häll sedan lite av detta i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl med elvisp.
- Tillsätt mjölkblandningen, mjölet och saltet. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott. I en liten skål blandar du ihop vinägern och bikarbonaten (denna blandning kommer att bubbla och fräsa lite) och har i detta i resten av smeten. Vänd ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
- Stjälp upp kakan upp och ner på ett gallet och låt svalna helt innan du delar den. När kakan svalnat kan du börja med frostingen.
- Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker.
- Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.
- Skär bort eventuell topp på kakan så att din kaka blir helt rak, spara det bortskurna till dekorationssmul.
- Dela kakan i tre delar. Varva med frosting i tunna lager och täck tårtan med den frosting som blir kvar. Dekorera med kaksmulor. Låt tårtan stå i kylen i minst 30 minuter innan servering.