Saftig pumpakaka med len och fluffig frosting
Publicerat:
2023-10-05Vill du göra en riktigt höstig, kryddig, saftig och god kaka så ska du baka denna pumpakaka med frosting.
Ingredienser
- 1dlpumpapuré (butternut eller muscat)
- 1stmorot
- 2,5dlströsocker
- 1,5dlneutral olja
- 1ststort ägg
- 0,5mskäppelcidervinäger
- 3dlvetemjöl
- 0,25tsksalt
- 0,5tskbikarbonat
- 2mskvaniljsocker
- 2tskmalen kanel
- 1tskmalen ingefära
- 0,5krmmalen muskot
- 1krmmalen kryddpeppar
- 1krmmalen kryddnejlika
Vaniljfrosting:
- 100gsmält smör
- 200gfärskost
- 3dlflorsocker
- 1mskvaniljsocker
- 1mskmalen kanel att pudra på frostingen
Så lagar du
Receptet bakas i en långpanna med måtten 20×25 cm och ger 12 bitar pumpakaka med frosting.
- Pumpakaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
- Gör pumpapuré. Skala och kärna ur pumpan. Skär i tärningar och låt koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter eller tills bitarna blivit mjuka.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Sila bort vattnet och mixa pumpapbitarna till en slät puré. Låt svalna.
- Blanda sedan ihop purén med den skalade och fint rivna moroten i en bunke.
- Tillsätt strösocker, olja, ägg och vinäger. Rör ihop med hjälp av en ballongvisp.
- Sikta resten av ingredienserna till kakan och fortsätt blanda tills du får en jämn smet.
- Häll upp smeten i den fodrade formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med frosting.
- Frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
- Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
- Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
- Bre frostingen på den avsvalnade kakan och pudra med kakao.
- Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Tips!
- Gör kakan äggfri genom att byta ut ägget mot 2 msk mjölk.
- Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix (jag använde Sempers).