Stekt polenta med karamelliserad lök, getost och långrostade tomater
Publicerat:
2023-11-29Tillagningstid:
Norditaliens polenta serveras ofta som tillbehör till köttiga grytor. Blir det något över är det en rätt som är perfekt att spara för att sedan skära i bitar och steka frasig i olivolja. De krispiga små kakorna blir ett gott drinktilltugg eller en förrätt toppad med chark, ost eller som här med karamelliserad lök.
Ingredienser
4portioner
Polentakakor
- ½litergrönsaksbuljong
- 1dlpolentagryn
- 1dlriven parmesan
- 2mskolivolja
Karamelliserad lök
- 1mskolivolja
- 1msksocker
- 1rödlökar, skurna i tunna skivor
- 1mskvitvinsvinäger
- salt
Långrostade tomater
- 250gtomater
- rosmarin
- 1tsksocker
- ½tsksalt
- timjan
Övrigt
- 100ggetost
Så lagar du
- Om du inte har rester från gårdagens polentamiddag: koka upp buljong. Vispa ner polenta och låt den sjuda under omrörning i 3 – 4 minuter tills du har tjock gröt. Vänd ner parmesan och lägg upp i en oljad form. Bred ut till en jämn platta som är ca ½ - 1 cm tjock. Ställ kallt i ett par timmar eller över natten.
- Tomaterna: Sätt ugnen på 125 grader. Skär tomaterna i halvor och lägg dem i en långpanna. Blanda ihop alla de andra ingredienserna i en liten skål och häll över tomaterna. Blanda om med händerna. Sätt in långpannan i ugnen i 2 timmar.
- Lök: Hetta upp olivoljan i en stekpanna och tillsätt sockret. Rör om till sockret börjar skifta färg till brunt. Lägg i löken och ”stek” den långsamt så den blir mjuk och gyllenbrun. Blanda ner vinäger och salt och låt svalna något.
- Skär polentan i fyrkanter. Hetta upp 2 msk olivolja i en nonstickpanna och stek polentakakorna på båda sidor så de får färg och krisp.
- Lägg upp på ett fat. Toppa med lök. Smula över ost och lägg på tomater och lite extra örter.