Svartvinbärsglögg

Svartvinbärsglögg.

Publicerat:

Tillagningstid:

En fräsch och uppfriskande variant av glögg som fungerar lika bra att dricka vid julfirandet som efter en lång dag ute i kylan. Receptet ger ca 1 liter.

Ingredienser

  • 5dl
    frysta svarta vinbär
  • 1liter
    äppelmust
  • 2st
    kanelstänger
  • 15st
    kryddnejlikor
  • 2bit(ar)
    torkade pomeransskal
  • 1msk
    färsk riven ingefära
  • 2st
    grön kardemumma
  • 1msk
    honung
  • 1dl
    ekologiskt socker

Så lagar du

1. Häll upp äppelmusten i en stor kastrull, tillsätt de frysta vinbären och värm upp.

2. När det kokat upp, lägg i de torkade kryddorna, honung och socker. Låt sjuda i 10 minuter.

3. Tillsätt den färska ingefäran och stäng av värmen. Låt kastrullen stå kvar på spisen och sakta svalna. Detta för att kryddorna ska avge så mycket smak som möjligt. Har du tid, låt gärna kastrullen stå och dra över natten i kylskåpet.

4. Förbered och desinficera en stor glasflaska.

5. Sila av kryddor och vinbär. Pressa ut den sista vätskan ur vinbären med en slev.

6. Häll upp den färdiga glöggen i glasflaskan och förvara i kylen. Lägg gärna i en kanelstång i flaskan.

7. När det är dags att bjuda på glöggen – värm upp i kastrull och servera i koppar. Önskas lite extra fräschör? Pressa ner en halv lime efter att glöggen blivit varm.

Tips

Föredrar du din glögg frisk och fräsch? Skippa sockret. Känns den för syrlig för din smak? Tillsätt lite mer socker så att det passar dina smaklökar.

Dela det här receptet med dina vänner!