Treveckorssallad med rödkål
Publicerat:
2022-12-08Ingredienser
10portioner
- 1,5kgrödkål
- 1strödlök
Dressing:
- 1,5dlvinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
- 0,5dlströsocker (sockret ger en god sötma och förlänger hållbarheten på salladen)
- 0,5dlrapsolja
- 0,5dlolivolja
- 1msksenapsfrön (gula eller bruna funkar bra)
- 1msksalladskrydda
- 1mskörtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)
Valfri tillsättning vid servering:
- 250ggrönkål
- 2stäpplen eller valfria citrusfrukter tex blodapelsin, grape, apelsin eller satsumas
- 1dlgrovhackade sötmandlar, pekannötter eller valnötter
Så lagar du
1. Strimla rödkålen, gärna i matberedaren eller med en mandolin. Hacka löken i tunna strimlor. Lägg kål och lök i en stor bunke.
2. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt dressingen sjuda på låg värme i 2 min.
3. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger.
4. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig fint i kylen upp till tre veckor.
5. Om du vill kan du servera salladen direkt ur burken eller så kan du piffa upp den. Riv eller hacka grönkålsbladen i bitar. Filea citrusfrukterna eller hacka äpplena i tunna klyftor. Lägg grönkålsbladen i en bunke, lägg rödkålssalladen över och blanda allting ordentligt.
6. Lägg salladen på ett fat och toppa med frukt och nötter. Servera!