Treveckorssallad med rödkål

Rödkål på en bädd av grönkål, skalade apelsinklyftor på toppen.

Publicerat:

Här har du en twist på den klassiska treveckorssalladen. Om du vill kan du servera salladen som den är eller piffa upp den med grönkål.

Ingredienser

10portioner

  • 1,5kg
    rödkål
  • 1st
    rödlök

Dressing:

  • 1,5dl
    vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
  • 0,5dl
    strösocker (sockret ger en god sötma och förlänger hållbarheten på salladen)
  • 0,5dl
    rapsolja
  • 0,5dl
    olivolja
  • 1msk
    senapsfrön (gula eller bruna funkar bra)
  • 1msk
    salladskrydda
  • 1msk
    örtsalt eller salt (justera saltmängden efter smak)

Valfri tillsättning vid servering:

  • 250g
    grönkål
  • 2st
    äpplen eller valfria citrusfrukter tex blodapelsin, grape, apelsin eller satsumas
  • 1dl
    grovhackade sötmandlar, pekannötter eller valnötter

Så lagar du

1. Strimla rödkålen, gärna i matberedaren eller med en mandolin. Hacka löken i tunna strimlor. Lägg kål och lök i en stor bunke.

2. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt dressingen sjuda på  låg värme i 2 min.

3. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda allting. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller vinäger.

4. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering. Salladen håller sig fint i kylen upp till tre veckor.

5. Om du vill kan du servera salladen direkt ur burken eller så kan du piffa upp den. Riv eller hacka grönkålsbladen i bitar. Filea citrusfrukterna eller hacka äpplena i tunna klyftor. Lägg grönkålsbladen i en bunke, lägg rödkålssalladen över och blanda allting ordentligt.

6. Lägg salladen på ett fat och toppa med frukt och nötter. Servera!

Dela det här receptet med dina vänner!