Våfflor med råbiff, örtolja och picklade tomater

Våfflor med en skål av råbiff

Publicerat:

Inspirerad av stockholmsrestaurangen Animo´s kioskvältare till förrätt kommer här ett recept på älsklingsrätten råbiff fast med våfflor. Råbiff kan göra på oändligt många olika sätt men tänk gärna något syrligt och picklat, något frasigt och något lite fett som bär smakarna till högre höjder.

Ingredienser

Råbiff

  • 300g
    kalvinnanlår eller bogfilé, välj ett mört kött, gärna med mycket smak
  • 1msk
    finhackad schalottenlök
  • 1msk
    fin olivolja
  • 1nypa(or)
    salt och peppar från kvarn

Örtolja

  • 1dl
    örter: till exempel basilika, bladpersilja och rosmarin
  • 3dl
    rapsolja

Picklade tomater

  • 500g
    körsbärstomater
  • 3dl
    vitvinsvinäger
  • 1dl
    vatten
  • 2dl
    strösocker
  • 0,5tsk
    salt
  • 0,5dl
    löst packad färsk timjan

Så lagar du

Picklade tomater:

1. Koka upp vinäger, vatten, socker, salt och senapsfrön. Koka tills sockret lösts upp.

2. Koka upp en kastrull med någon liter vatten. Doppa tomaterna i det kokande vattnet och låt sjuda några sekunder eller tills det går att få loss skalen. Lägg de skållade tomaterna i en burk, varva med timjan och slå på den heta lagen. Sätt på lock och förvara svalt.

Örtolja:

2. Värm upp oljan till 64 grader. Lägg örterna i en mixerbunke. Mixa med rapsolja i några minuter i en mixer. Sila genom en trådsil.

Råbiff:

1. Mal eller hacka köttet så fint som möjligt. (Du kan också be din kötthandlare mala köttet åt dig i din butik eller mala i en köttkvarn)

2. Hacka lök och blanda ner i färsen tillsammans med olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg in färsen i kylskåpet och förbered dina tillbehör.

3. Forma köttfärsen i lösa biffar och lägg upp biffarna i en djup tallrik. Häll örtolja runt om. Garner med tomater och rostad lök. Servera med våffelhjärtan.

Serveringsförslag: 

Rostad lök

Dela det här receptet med dina vänner!