Våfflor med råbiff, örtolja och picklade tomater
Publicerat:
2023-02-03Ingredienser
Råbiff
- 300gkalvinnanlår eller bogfilé, välj ett mört kött, gärna med mycket smak
- 1mskfinhackad schalottenlök
- 1mskfin olivolja
- 1nypa(or)salt och peppar från kvarn
Örtolja
- 1dlörter: till exempel basilika, bladpersilja och rosmarin
- 3dlrapsolja
Picklade tomater
- 500gkörsbärstomater
- 3dlvitvinsvinäger
- 1dlvatten
- 2dlströsocker
- 0,5tsksalt
- 0,5dllöst packad färsk timjan
Så lagar du
Picklade tomater:
1. Koka upp vinäger, vatten, socker, salt och senapsfrön. Koka tills sockret lösts upp.
2. Koka upp en kastrull med någon liter vatten. Doppa tomaterna i det kokande vattnet och låt sjuda några sekunder eller tills det går att få loss skalen. Lägg de skållade tomaterna i en burk, varva med timjan och slå på den heta lagen. Sätt på lock och förvara svalt.
Örtolja:
2. Värm upp oljan till 64 grader. Lägg örterna i en mixerbunke. Mixa med rapsolja i några minuter i en mixer. Sila genom en trådsil.
Råbiff:
1. Mal eller hacka köttet så fint som möjligt. (Du kan också be din kötthandlare mala köttet åt dig i din butik eller mala i en köttkvarn)
2. Hacka lök och blanda ner i färsen tillsammans med olivolja. Smaka av med salt och peppar. Lägg in färsen i kylskåpet och förbered dina tillbehör.
3. Forma köttfärsen i lösa biffar och lägg upp biffarna i en djup tallrik. Häll örtolja runt om. Garner med tomater och rostad lök. Servera med våffelhjärtan.
Serveringsförslag:
Rostad lök