Veckosallader med julsmaker
Publicerat:
2023-11-22Tillagningstid:
Att alltid ha en sallad i kylskåpet kan underlätta vardagen. De här två flerveckorssalladerna passar till alla måltider, både till vardagliga och festliga.
Ingredienser
Långhelgssallad med rättika, persiljerot och nejlika
- 1kgvitkål
- 1kgmorötter
- ½purjolök
- 1röd paprika
- 1grön paprika
- 1rättika
- 1persiljerot
Lagen
- 2dlljus vinäger
- ½dlsocker
- 1dlrapsolja
- 1dlolivolja
- 10hela nejlikor
- 1vitlöksklyfta
- 1liten kvist enris
- 2tskrosépeppar
- salt och peppar
Trekålsallad med fänkål, stjärnanis och apelsinlikör
- 1,5kgrödkål
- 500ggrönkål
- 300gsvartkål (eller purpurkål)
- 1fänkål
- 1rödlök
Lagen
- 2dlrödvinsvinäger
- 1dlrapsolja
- 1dlolivolja
- ½dlapelsinlikör (skippar man likören bör man tillsätta lite socker till lagen för hållbarheten)
- 3stjärnanis
- 1msksenapsfrön
- örtsalt eller bordssalt och peppar
Så lagar du
- Strimla alla grönsaker. Använd gärna mandolin eller matberedare till rödkålen, löken och fänkålen så det blir riktigt tunt.
- Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
- Varva grönsaker och varm lag i en stor glasburk med lock och tryck till mellan varven. Se till att alla grönsaker får lag på sig.
- Låt stå i kylen några timmar eller dagar innan servering. Den blir bara godare med tiden. Salladen håller sig i kylen i 2-3 veckor om man är lite noga med att inte peta med fingrarna i burken.