Veckosallader med julsmaker

Långhelgssallader.

Publicerat:

Tillagningstid:

Att alltid ha en sallad i kylskåpet kan underlätta vardagen. De här två flerveckorssalladerna passar till alla måltider, både till vardagliga och festliga.

Ingredienser

Långhelgssallad med rättika, persiljerot och nejlika

  • 1kg
    vitkål
  • 1kg
    morötter
  • ½
    purjolök
  • 1
    röd paprika
  • 1
    grön paprika
  • 1
    rättika
  • 1
    persiljerot

Lagen

  • 2dl
    ljus vinäger
  • ½dl
    socker
  • 1dl
    rapsolja
  • 1dl
    olivolja
  • 10
    hela nejlikor
  • 1
    vitlöksklyfta
  • 1
    liten kvist enris
  • 2tsk
    rosépeppar
  • salt och peppar

Trekålsallad med fänkål, stjärnanis och apelsinlikör

  • 1,5kg
    rödkål
  • 500g
    grönkål
  • 300g
    svartkål (eller purpurkål)
  • 1
    fänkål
  • 1
    rödlök

Lagen

  • 2dl
    rödvinsvinäger
  • 1dl
    rapsolja
  • 1dl
    olivolja
  • ½dl
    apelsinlikör (skippar man likören bör man tillsätta lite socker till lagen för hållbarheten)
  • 3
    stjärnanis
  • 1msk
    senapsfrön
  • örtsalt eller bordssalt och peppar

Så lagar du

  1. Strimla alla grönsaker. Använd gärna mandolin eller matberedare till rödkålen, löken och fänkålen så det blir riktigt tunt.
  2. Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
  3. Varva grönsaker och varm lag i en stor glasburk med lock och tryck till mellan varven. Se till att alla grönsaker får lag på sig.
  4. Låt stå i kylen några timmar eller dagar innan servering. Den blir bara godare med tiden. Salladen håller sig i kylen i 2-3 veckor om man är lite noga med att inte peta med fingrarna i burken.

Dela det här receptet med dina vänner!