Gemensamt för de tre dödsfallen, som alla inträffat under 2000-talet, är att patienterna dog oväntat och när de låg bältade. Efter att en 51-årig man avlidit efter 15 timmars fastspänning på en psykiatrisk klinik i Gävle 2011 skrev utredande överläkare:
”Även om det inte går att tala om något orsakssamband mellan fastspänningen och myocardinfarkten, så är det för mig svårt att ha uppfattningen att det skulle vara nyttigare för hjärtat att den sjuke ligger i bälte en natt, timme efter timme, än att han får gå upp och röra sig emellanåt.”
Skrek att han skulle dö – och dog fastspänd
2006 bältades en schizofren patient på en klinik i Västerås. Han var orolig och skrek från bältessängen att han skulle dö, enligt Socialstyrelsens utredning. Mannen dog, fastspänd.
En kvinna med vanföreställningar tvångsvårdades och bältades på en psykiatrisk klinik i Karlstad 2008. Kvinnan fick ett flertal mediciner. Hon somnade och vaknade aldrig mer.
Det var under Uppdrag gransknings research som de tre dödsfallen upptäcktes, men de kan vara fler. För varken Socialstyrelsen eller tillsynsmyndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har någon samlad bild över allvarliga konsekvenser i samband med fastspänning. Detta trots att tvångsåtgärden är ett av samhällets mest allvarliga ingripanden i en människas liv.
IVO: ”Det är oerhört tragiskt”
Det verkar inte finnas någon samlad bild av detta hos Inspektionen för vård och omsorg. Borde det finnas det?
– Jag tycker också att det borde finnas en sådan samlad bild och jag tror att vi i det stora hela har en väldigt god och samlad bild. Nu nämnde du just de här dödsfallen och det är oerhört tragiskt för vart ett av de här fallen, säger Gunnar Hägglund, inspektör på IVO, region Mitt.
Vad konkret måste göras?
– Vi måste lyfta upp det till en diskussion inom myndigheten och se om finns det ytterligare saker som vi behöver ta med i vårt fortlöpande kvalitetssäkringsarbete, säger han.
Uppdrag gransknings reportage Fastspänd sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 4 april 2018.