Läkare informerade mamma om risker med hormonbehandling – anmäldes

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter att Leos skador i transvården uppdagades fick ledningen på Karolinska universitetssjukhuset en uppmaning att agera. Det gjordes inte. I stället anmäldes läkaren som larmat – för att ha informerat Leos familj om risker med behandlingen. De ansvariga cheferna säger att de inte känner till fallet och hänvisar till varandra.

Uppdrag granskning har avslöjat att minst 13 barn drabbats av allvarliga biverkningar och vårdskador inom transvården i Stockholm. Ett av fallen är Leo, som efter behandling med så kallade stopphormoner för att pausa puberteten, diagnostiserats med bland annat benskörhet.

Ansvaret för transvården i Stockholm är uppdelad. Behandlingen sker på Astrid Lindgrens barnsjukhus, vid Karolinska universitetssjukhuset – men utredning och diagnos sätts hos KID-teamet, en del av barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm.

Behandling för könsdysfori

De två ansvariga cheferna hänvisar till varandra när de får frågor om Leo.

Känner inte till fallet

Svante Norgren, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus, uppger först att han inte känner till Leos fall, men säger sedan att han vet ”anekdotiskt” att en patient som varit i kontakt med sjukvården i Stockholm haft problem med benskörhet, smärtor och kot-problematik.

Att barn drabbats av biverkningar och vårdskador har inte kommunicerats utåt av Karolinska universitetssjukhuset. Men Uppdrag granskning kan berätta att Leos fall har diskuterats bland sjukhusets chefer. I ett brev uppmanar en läkare ledningen att agera och skriva en avvikelserapport. Någon sådan görs inte, men det säger sjukhuschefen Svante Norgren att han inte känner till.

– Hade en läkare kontaktat mig, då skulle jag självklart gjort en avvikelserapport på det, säger han.

Inte heller Göran Rydén, verksamhetschef för BUP Stockholm där KID-mottagningen ingår, kan svara på hur det kunde gå fel i behandlingen av Leo.

– Jag kan inte gå in på den enskilda händelsen där, varför det inte har skrivits avvikelse från början i det ärendet det kan jag inte svara på.

”Vilseledande och uppviglande”

I stället för att anmäla vårdskadorna på Leo gör KID-mottagningen en annan anmälan. De upprättar en intern avvikelseanmälan mot den läkare som uppmanade Karolinska universitetssjukhusets ledning att agera.

Detta eftersom läkaren informerade Leos familj om att benskörhet är en förväntad biverkning vid stopphormonsbehandling – något familjen borde ha fått veta innan behandlingen startade.

KID-teamet anser att läkaren gav ”vilseledande och uppviglande” information till familjen.

– Vad man kan säga är att avvikelser skrivs av enskilda medarbetare, att skriva uppviglande är liksom inte en rimlig formulering över huvud taget, säger Göran Rydén.

Efter att Uppdrag granskning intervjuat Svante Norgren och Göran Rydén har en avvikelserapport gjorts – 1,5 år efter att Leos vårdskada upptäckts. Karolinska universitetssjukhuset har även inlett en granskning av fallet.

Familjen är anonymiserad.

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”Transbarnen” finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Behandling för könsdysfori

Mer i ämnet