Mohammed jobbar på platsen som blivit en miljökatastrof

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På Ghanas största skrottipp hamnar gammal elektronik från hela världen. Röken stiger mot himlen när elledningar bränns, elden matas med plast och avfall. I marken är halterna av flera ämnen, bland annat kvicksilver, extrema. På den här platsen har Mohammed Aminu arbetat i 19 år.

– Om man är stark kan man klara det, annars blir det svårt.

Norska NRK har granskat den olagliga handeln med bilar och gammal elektronik. Det fraktas hela vägen från Bergen i Norge – till andra sidan jorden, till länder som Nigeria och Ghana.

I Ghanas huvudstad Accra ligger området Agbogbloshie. Det är landets största skrottipp, en slutstation för elektriskt och elektroniskt avfall, skrotbilar och bildelar. Här har människor skapat sig ett sätt att överleva med hjälp av avfallet.

I 19 år har Mohammed Aminu arbetat med att utvinna metaller som koppar, mässing, järn och guld.

– Jag anstränger mig för att betala för mina yngre bröders skolgång. En av dem läser vid universitetet nu, den andra skickade jag till Europa för fyra dagar sedan så han är i Turkiet nu, berättar han.

“Allt hänger på mig”

4000 personer uppskattas arbeta på Agbogbloshie, omkring 100 000 bor i den tillhörande slummen. Sedan 90-talet har skrottippen vuxit okontrollerat, i dag är den en miljökatastrof.

Halten av bly i luften är sju gånger högre än de rekommenderade gränsvärdena i Norge. I askan och jorden finns extremt höga halter av koppar, bly, zink, tenn och kvicksilver. Nyligen tog man prover på ägg i området som visade höga halter av cancerframkallande dioxiner – 200 gånger högre än de rekommenderade nivåerna i Europa.

– Det är ingen som har andningsmask eller skyddshandskar. Vi har fullt upp med att jobba. Vi vet att det kommer att göra oss sjuka men man har inget val, säger Mohammed Anwar som också jobbar på skrottippen.

Mohammed Anwar arbetar med elden, han har varken andningsmask eller skyddshandskar. Foto: NRK

Mohammed Aminu berättar att han arbetar för att försörja sin egen familj med två barn, sina föräldrar – och sina sju systrar med familjer.

– Allt hänger på mig. Jag måste ta hand om dem, så att de kanske en dag kan ta hand om mig.

Stora risker

I dag har Mohammed Aminu byggt upp en liten verksamhet, han ansvarar dessutom för flera unga män som kommer till Agbogbloshie för att leta efter metaller. Han visar hur man gör hål i ett föremål som innehåller bly, ett ämne som är mycket giftigt för människor och miljön.

– Vi måste lära folk här att arbeta på ett sätt som gör att de klarar livhanken.

Blir folk sjuka här?

– Självklart. Röken från eldarna som brinner här, den är inte bra.

Reportaget “Giftigt skrot till salu” sänds onsdag 16 oktober. Du kan se det på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.