Majoriteten av svenska vattenkraftverk struntar i att bygga fiskvägar. Foto: SVT

Vattenkraftverken rena dödsfällan för laxen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Vattenkraften står för nära hälften av Sveriges elförsörjning. Men i endast ett fåtal av alla vattenkraftverk har kraftbolagen sett till att bygga fungerande fiskvägar – utan såna kan laxen inte vandra upp i älven för att reproducera sig.

Vattenkraften har hyllats för sina miljömässiga förtjänster. En förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Men det finns en baksida. För den svenska vildlaxen är kraftanläggningarna rena dödsfällorna.

Nästan alla svenska älvar och åar är utbyggda för vattenkraft. Men en pågående kartläggning visar att av landets 2100 vattenkraftverk är det bara 100 som har en fungerande fiskväg för uppvandring – en väg som ger laxen och andra fiskar som ål och havsöring fri passage förbi anläggningarna.

UG – vildlaxen

Utan fiskväg kan laxen inte nå lekområdena uppströms kraftverket, och kan laxen inte leka (reproducera sig)  riskerar älvens laxstam att dö ut – något som redan skett i många svenska älvar.

Och problemen blir ännu värre: av de få fiskvägar som finns i Östersjöälvarna är det bara en handfull fiskvägar som fungerar bra även för nedvandring. Så när laxungarna ska vandra ner för älven till havet, blir många av dem fiskfärs i kraftverkens turbiner. 

– Jag tycker det är en skandal. Det som folk inte tänker på är att när vi får igång de här ekosystemen skulle det ge grunden för turistnäring i glesbygden, säger Christer Borg, ordförande i organisationen Älvräddarna.

Vilket ansvar tycker du att kraftindustrin tar?

– De tar inget ansvar alls, de gör otroligt lite. Tvärtom så använder man massor av pengar i långdragna juridiska processer för att slippa bygga fiskvägar. Det är pengar som styr och vattenkraft är oerhört lönsamt, säger Christer Borg.

Det är heller inga nya regler som kraftbolagen har att förhålla sig till. De allra flesta av Sveriges vattenkraftverk lyder nämligen under den gamla vattenlagen – från 1918 – och i den finns mycket små krav på miljöhänsyn.

Och när Uppdrag gransknings reporter, Sven Bergman, pratar med stabschefen på Svensk energi, medger han att det till viss del är pengarna som styr.

– Du kan inte bygga fiskvägar utan att en del vatten spills förbi anläggningen och det innebär indirekt att minska vattenkraftsproduktionen, säger Bosse Andersson.

Är det pengar det handlar om?

– Det är ett robust elsystem det handlar om.

Är det pengar det handlar om, frågar jag?

– Jag säger att det är ett robust elsystem det handlar om och då gäller det sen att göra en avvägning – kostnad mot nytta. Jag skulle säga att många vill säga att det är pengar i första hand, jag vill säga att det är fungerande elförsörjning, säger Bosse Andersson.

Regeringen håller för tillfället på att utreda hur vattenkraftverken ska kunna lyda under miljölagstiftningen.

Reportrar: Fredrik Laurin och Sven Bergman

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – vildlaxen

Mer i ämnet