Dessutom vill försvarsminister Mikael Odenberg häva tystnadsplikten för de dykare som varit nere vid vraket. -Vi är angelägna om total öppenhet, säger försvarsministern till TT.
Enligt Odenberg hade uppdraget som förra regeringen gav SKL tidsbegräns- ningar, vilket väckte misstankar om mörkläggning. Han vill även att Estland skall få följa granskningen med en ”förbindelseperson”.
Bildmanipulering hävdas
SKL fick i somras uppdraget att leta efter eventuell redigering, manipulering eller förvanskning av bilder och filmer från dykningar den 2 oktober-6 december 1994. Kritikerna anser att det just under den perioden sedan länge är känt att ingen påverkan på vraket skett.
Enligt kritikerna, däribland miljöpartisten Lars Ångström, visar bilderna från den 2 oktober att någon redan sågat av räcken från insidan av Estonias ombordkörningsramp och att bilder från 1996 visar annan kraftig åverkan på rampen som inte synts tidigare.
Regeringen ger SKL ytterligare tre miljoner kornor för att klara av det utvidgade uppdraget.
Positivt
Lars Ångström är nöjd.
-Det är oerhört positivt. Den här regeringen för uppenbarligen en helt annan öppenhetspolitik än den förra regeringen, säger han till TT.