En ko rapar upp omkring 500 liter metan per dag, men en studie visar att alger i kosten nära halverar den siffran. – Vi har inte sett någon substans tidigare som haft lika stor påverkan på metanutsläppen, säger Rebecca Danielsson på Sveriges Lantbruksuniversitet. Foto: Oskar Idin

Alger i kosten gör korna mer miljövänliga

Uppdaterad
Publicerad

Mjölk- och köttindustrins betydande klimatpåverkan beror till stor del på den metan som rapande kor släpper ut i atmosfären. Men om korna får en viss typ av alger att äta tycks utsläppen mer än halveras, enligt ny forskning.

En enda ko rapar upp omkring 500 liter metan per dag, en växthusgas som är uppåt 30 gånger kraftigare än koldioxid, och totalt står kött- och mjölkindustrin för omkring fem procent av utsläppen av växthusgaser i världen.

Oregano, vitlök och citron har testats

Forskare har därför länge letat efter sätt att minska utsläppen. Bland annat görs försök att avla fram kor som utnyttjar fodret mer effektivt, och att tillsätta olika ämnen i kosten.

Klimat

– Danska forskare undersöker oregano och i Schweiz tittar man på vitlök och citron i fodret. Även sulfat och nitrat har undersökts, säger Rebecca Danielsson på Sveriges Lantbruksuniversitet, som forskar om just metanutsläpp från kor.

”Inte sett något med lika stor påverkan tidigare”

Men det är den rödaktiga algen Aspargopsis  som verkar mest lovande just nu. Enligt en ny studie verkar den här typen av alger i kosten nära nog halvera kornas produktion av metan.

– Det är spännande resultat. Vi har inte sett någon substans tidigare som haft lika stor påverkan på metanutsläppen, säger Rebecca Danielsson.

Bara tolv kor ingick i studien, och därför behövs mer forskning på fler kor innan algernas effekt går att slå fast helt, anser hon. Korna måste också följas under längre tid för att man ska se att de inte vänjer sig vid algerna och ökar metan-produktionen igen.

Mer forskning för att se påverkan på köttet och mjölken

Även algernas verksamma substans bromoform, som kan vara cancerframkallande i stora mängder, behöver studeras noga så att det inte påverkar köttet eller mjölken.

– Det är viktigt att undersöka algernas mineralsammansättning. Det är inte stora mängder som ges till korna, men det måste uteslutas att algerna inte har negativa effekter, säger Rebecca Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet