Chatta med sparekonomer
Tor • Hej! Har sparat i Investor. B sedan en tid i stället för fonder det har blivit hyfsat resultat,, vad tror ni om framtiden för Investor?
Hej! Investor innehåller mycket traditionell storbank och svensk industri, så mycket kommer bero på dels industrikonjunkturen och ränteläget, men också börshumöret givetvis. Osäkerheten är som för alla aktier stor i närtid. Å andra sidan har Investor fallit mycket, och det har även innehaven så rabatten har stigit något från de tidigare historiskt låga nivåerna till omkring just nu 9 procent.
Alex • Om man säljer av i panik så bidrar man till börsraset
Hej Alex. Bra input, om effekten av ett fall blir att väldigt många säljer samtidigt kan det absolut bidra till att börsfallet blir större. I slutändan handlar det om utbud och efterfrågan och om efterfrågan minskar så går priserna ner. Kan vara bra att ha i bakhuvudet!
Leif • Hur kan det komma sig att man får bättre avkastning på bostadsspekulation än investeringar i aktier och aktiefonder när det borde vara tvärtom?
Hej Leif! Mycket bra fråga. Utan att ha räknat på det så är mitt svar såhär på rak arm att jag skulle tro att det beror på att det finns en hävstång med belåningen i bostäder som möjliggör det. Sen är det sannolikt att det också beror på att bostäder är en tillgång där utbudet är absolut begränsat och styrs då i högre grad av efterfrågan, vilket vi särskilt ser i storstäder där många "fightas" om samma tillgångar.
Jonas • Hej! Är det ett bra låge att spara i fasträntekonto just nu om jag behöver pengarna om ett år?
Hej! Behöver man pengarna om 1 år tycker jag sparkonto är bästa alternativet, och vet du med dig att det är om exakt 1 år du ska ha pengarna så kan man absolut få upp räntan lite genom att binda 1 år. Jämför gärna olika fasträntekonton, skillnaderna kan vara ganska stora.
Lotta • Fattar det där med långsiktiga pengar, men hur tänker jag som tant som inte sparar aktivt utan har ärvda fonder som ska dryga ut pensionen om cirka tre år
Hej Lotta! Om man inte är ute efter tillväxt så bör man istället sträva efter att i alla fall behålla värdet. Exakt hur det görs på bästa sätt beror på hur länge du planerar att pengarna ska räcka för att dryga ut pensionen. Är det kortare tid kan det vara räntefonder eller fasträntekonton med kortare bindningstid (om du är säker på att du klarar dig under inlåsningstider) och är det lite längre tid finns det t.ex utdelningsstrategier som kan vara en idé att kika på, men då är ju pengarna exponerade mot börsen och då ska man igen vara med på att det kan gå upp och ner.
Lars Nilsson • Hej! Sedan många år har jag allt mitt långsiktiga sparande i globala aktiefonder med låg avgift. Jag har bra buffert och god inkomst och ingen anledning att sälja. Men borde jag diversifiera mina fondinnehav till flera marknader? Eller köra på med globalfonder?
Hej Lars! Globalfonder består numera till en mycket stor del USA, upp emot 75 procent. Jag tycker att det är klokt att komplettera gobalfonden med exempelvis Sverige, Europa och tillväxtmarknader. Då får du en större spridning mellan flera olika regioner och sektorer och sprider på så sätt riskerna.
Erik • Hej! Jag har aktier i en global fond med stort fokus på USA och tech-branschen. Bör jag sälja av dessa och istället investera i exempelvis SAAB eller liknande? Eller är det bättre att avvakta och vänta på en vändning?
Hej Erik! Ett vanligt misstag som gör att många kliver snett på börsen är att man springer dit avkastningen varit som störst och gärna lite försent. Det bästa är att sätta upp en strategi för sitt sparande som håller i ur och skur och sen hålla sig till den. Dvs ha fonder och/eller aktier som är exponerade mot flera marknader, fylla på i dessa regelbundet och hålla i långsiktigt. Men vill du göra ändringar i din strategi eller fått kunskap som gör att du vill göra om så är det dumt att göra det i en börssvacka, också av anledningen att det då är vanligt att påverkas extra av händelserna och inte agera rationellt.