Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur vet man om man drabbats av TBE? Hör Magnus Gisslén, stadsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT

Statsepidemiolog Magnus Gisslén: ”De flesta som drabbas av TBE vet inte om det”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att TBE är en allvarlig sjukdom är det ovanligt att den smittade ens märker av sjukdomen. Det säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.

– Över 95 procent av de som har haft TBE vet inte om det. De har haft en väldigt mild sjukdom eller kanske inga symptom alls.

Igår rapporterades det om att ett barn har dött på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter en hjärninflammation orsakad av TBE, men dödsfall är väldigt ovanligt enligt Gisslén.

– Särskilt bland barn är det extrem ovanligt.

Sannolikt med fler TBE-fall

TBE sprids via bett från smittade fästingar. Förra året rapporterades 594 fall av TBE i Sverige vilket är 129 fler än året innan.

I dagsläget är det i huvudsak bara Norrland som är förskonat från TBE-smittade fästingar och det är stor sannolikhet att antalet TBE-fall kommer öka.

– Det beror på det varmare klimatet, vi har längre perioder där fästingarna kan föröka sig och ta sitt blodmål. Och så blir TBE-utbredningsområdet allt större, säger Magnus Gisslén.

Fakta: TBE

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärn- och hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Det finns vaccin mot TBE men inget känt känt botemedel.

Källor: NE, Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.