Läkarnas önskemål: Smalna av uppdraget och sätt ett tak

Uppdaterad
Publicerad

Mer personal, ett tak för hur många patienter en läkare ska ha ansvar för och mindre detaljstyrning. Det är några önskemål och förslag till förbättringar som primärvårdsläkare ger i SVT:s enkät.

– Primärvården kommer att krascha om det inte händer någonting, säger läkaren Michael Hedlund.

Många primärvårdsläkare upplever en nästintill ohållbar arbetsbelastning och flera överväger att sluta. SVT Nyheter har frågat vad som skulle kunna förbättra läkarnas arbetssituation och önskelistan är lång.

76 procent av de 212 primärvårdsläkare som svarat på SVT Nyheters enkät tycker att bemanningen är otillräcklig. De flesta efterfrågar fler läkare men även fler sjuksköterskor, psykologer, labbpersonal och sekreterare önskas. Tills det är löst menar flera att uppdraget måste bantas.

Vården – Val 2022

– Uppdraget bara sväller, säger läkaren Karin Sandberg som arbetar i region Jönköping. Vi har en åldrande befolkning med högre samlad sjuklighet än tidigare och samtidigt får vi fler och fler uppgifter som tidigare sköttes av slutenvårdsmottagningarna, men resurserna är ju desamma och dygnet har bara 24 timmar.

Efterfrågar tak på antal patienter

Karin Sandberg efterfrågar också, precis som många andra läkare, ett tak för hur många patienter som får lista sig på en vårdcentral och enskild doktor.

– Nu låtsas regionerna som att de inte vet att primärvården är underbemannad och förlitar sig på att vi som jobbar fortsätter att tänja oss för att kunna ta hand om våra patienter. Hade de satt en gräns hade det också blivit tydligt hur mycket resurser som måste till, säger hon.

Många läkare menar också att mycket tid läggs på onödig administration. Administration som till exempel har med ekonomisk ersättning och kvalitetsmål att göra.

”Behövs verkligen en förändring”

Läkaren Michael Hedlund som jobbar i region Stockholm efterfrågar mer frihet under ansvar.

– I Danmark har de försökt sträva mer emot en tillitsreform där man låter vården vårda och inte detaljstyra den så mycket, det eftersträvar jag, säger han.

Än så länge upplever Michael Hedlund, liksom flera andra läkare, att inget har förändrats till det bättre inom primärvården och han menar att regionpolitikerna måste ta situationen på större allvar.

– Det behövs verkligen en förändring. Primärvården kommer att krascha om det inte händer någonting, säger han.

Så gjorde vi enkäten

Socialstyrelsen har statistik över hur många yrkesverksamma läkare med allmänspecialistbevis som finns inom vården, men inte hur många av dem som faktiskt arbetar inom primärvården.

För att ta reda på hur många ”allmänmedicinare” som finns i just primärvården men också få en idé över hur många som lämnar den valde vi att göra en enkät. Vi ville också höra hur distriktsläkarna ser på sin arbetssituation, patientsäkerheten, vilka idéer de har för en förändrad primärvård, liksom lyssna på dem som valt att lämna primärvården trots sin specialisering.

Vi hade ingen möjlighet att fråga alla drygt 6 000 allmänmedicinare utan valde att försöka nå alla som fick sitt specialistbevis i allmänmedicin 2018. Dels för att de redan har arbetat i ett antal år – det tar trots allt minst fem års heltidsarbete att få ett specialistbevis – och att de arbetat som specialister innan covid-19 bröt ut.

2018 fick 471 läkare sitt specialistbevis i allmänmedicin. 36 av dem saknade folkbokföringsort i Sverige enligt Socialstyrelsens register. Vi letade fram fullständiga adresser till de 435 kvarvarande läkarna och skickade ut ett brev med en inbjudan till att delta i vår undersökning genom QR-kod. Dessvärre var två adresser felaktiga så vårt brev nådde bara 433 läkare. Vi skickade även ut en påminnelse för att få upp svarsfrekvensen.

Läkarnas svar i siffror

2018 fick 471 läkare sitt specialistbevis i allmänmedicin. Enkäten skickades ut till de 435 som står skrivna på en adress i Sverige.

Sammantaget svarade 212 på enkäten, en svarsfrekvens på 49%.

Av de 212 läkarna arbetade 186 kvar inom primärvården medan 26 redan slutat.

59 procent av de som fortfarande jobbar inom primärvården har svarat att de inte är nöjda med sin nuvarande arbetssituation. Bara 44 procent jobbar heltid. 76 procent anser att bemanningen inte är tillräcklig.

26 procent av läkarna som arbetar kvar inom primärvården säger också att det är troligt eller mycket troligt att de kommer lämna primärvården inom fem år.

Enligt enkätsvaren och en sannolikhetsberäkning som SVT Nyheter har gjort skulle summan av de som flyttat utomlands, de som redan slutat och de som säger att de troligtvis kommer sluta inom fem år innebära att den svenska primärvården förlorar 30-40% av alla 471 läkare som fick sin specialistlicens 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet