Det handlar om en ”extra utdelning” på drygt en miljon kronor som Läkarleasings huvudägare fick från bolaget 2016 – men som enligt åklagaren var ett olagligt lån.
Tingsrätten dömde 2018 ägaren till villkorlig dom och dagsböter men domen överklagades av båda parter. Åklagarsidan ville att ägaren skulle dömas till fängelse, men hovrätten gick på försvarets linje och friade honom i mars 2020. Men åklagarsidan begärde och fick prövningstillstånd i Högsta domstolen – som nu alltså kommit med sin dom.
HD konstaterar att utbetalningen visserligen inte var en laglig vinstutdelning, men inte heller ska ses som ett penninglån. Man fastställer därför hovrättens friande dom.
Fällning hade hotat affärerna
Företaget Läkarleasing har länge varit ett av Sveriges största bemanningsföretag inom vården, och årligen omsatt över en halv miljard kronor genom att hyra ut läkare och sjuksköterskor till regioner och kommuner.
Tingsrättens fällande dom ledde till att flera regioner såg över sina avtal med företaget. Om huvudägaren fällts i HD så hade bolagets framtid kunnat vara osäker – eftersom regionernas avtal i vissa fall gör det möjligt att utesluta leverantörer som begått brott.
Läkarleasings verksamhet har sedan länge kantats av turbulens, konflikter och även brottsdomar, vilket nyligen uppmärksammats i granskningar av tidningarna Filter och Göteborgs-Posten. I höstas kunde SVT berätta att bolaget drabbats av en omfattande läcka när en databas med uppgifter om över 12 000 svenska och norska sjuksköterskor och läkare lades ut på nätet.
”En lång process”
Huvudägarens ombud advokat Peter Nilsson uppger att både han och huvudägaren är nöjda med HD:s friande dom. ”Det har varit en lång process, men vi har känt oss bekväma i att Högsta domstolen skulle komma till denna slutsats då min huvudmans agerande inte varit i strid med låneförbudsreglerna. Glädjande är också att Högsta domstolen nu klart och tydligt redogör för rättsläget och lämnar en pedagogisk förklaring till vad som kan anses utgöra ett penninglån eller inte.”
Bolaget Läkarleasing lämnar följande kommentar: ”Även om vi hela tiden varit övertygad om att huvudägaren varit oskyldig i sak så är vi såklart glada att frågan nu en gång för alla är utredd och att ägaren också frikändes.”
Åklagarsidan uppger att man tagit emot domen med stort intresse. ”För oss har det varit principiellt viktigt att frågan blir prövad i högsta instans. Vår förhoppning är att domen kommer att utgöra ett bra stöd genom att klargöra gränsen mellan olagliga värdeöverföringar och förbjudna lån. Förhoppningsvis kommer detta att underlätta bedömningen av andra, liknande ärenden i framtiden”, säger Per Hedman, vice överåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.