Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En bra dag tjänar man 100-200 000 kronor”. Se hur bedragarligan lurar äldre från en lägenhet i Marbella. Foto: SVT/Kalle Segerbäck

Efter UG:s avslöjande om telefonbedragare i Marbella – Kristersson kallar till sig banker och polisen

Uppdaterad
Publicerad

Efter Uppdrag gransknings avslöjande om hur svenska telefonbedragare i Marbella lurar pensionärer på deras besparingar kallar nu statsministern till sig bankchefer och polisen, vilket Expressen var först att rapportera om.

– Det är hög tid att stoppa detta, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett pressmeddelande.

Mötet kommer handla om hur bankerna kan ta ett större ansvar och hur bankerna och polisen ska samarbeta bättre, uppger statsministerns pressekreterare till SVT.

– De skyldiga är naturligtvis de som begår brotten, men även bankerna har ett stort ansvar för att medverka till att stoppa brottsligheten, säger Kristersson i ett pressmeddelande och fortsätter:

Bedragarna

– Äldre människor som ofta har svårast att värja sig drabbas värst. Det är hög tid att stoppa detta.

Mötet är planerat att hållas den 13 februari. Från regeringens sida medverkar, förutom statsministern, även finansminister Elisabeth Svantesson, justitieminister Gunnar Strömmer och finansmarknadsministern Niklas Wykman.

Lurar pensionärer på besparingar

I SVT:s Uppdrag granskning får tittare följa en svensk liga i Marbella som ringer till svenska pensionärer i hopp om att lyckas lura dem på pengar. Bland annat skickar de sms där de utger sig vara från ett möbelföretag, men också från deras bank.

I vissa fall lyckas de vilseleda hela vägen. Pensionärers besparingar förs över med bank-id raka vägen in på en målvakts bankkonto.

Uppdrag Granskning tar även upp frågan hur det är möjligt att så pass stora transaktioner går igenom, och varför inte bankernas säkerhetssystem larmar i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bedragarna

Mer i ämnet